Vad är en mulåsna?

May 21

En mulåsna är hybrid avkomma av en manlig häst och kvinnliga åsnan, medan en mula är produkten av en kvinnlig häst och manliga åsna. Även mulor och mulåsnor har samma genetik, de uppvisar några allmänt särskiljande egenskaper. Man tror skillnaderna kan bero på vilka arter är mor, hästen eller åsnan. MULÅSNA tenderar att vara mindre än mulor och har en mer häst liknande huvud och manen. Skillnaderna kan vara så liten att känna föräldrarna är det enda säkra sättet att identifiera hybriden som en mulåsna.

Mulor är mycket vanligare än mulåsnor. Detta tros bero på genetik föräldrarna. Man åsna och kvinnliga hästen hybrid avkomma lättare tänkt, producerar en mula. Man tror även att kombinationen krävs för att producera mulåsnor är mindre benägna att vilja föda. Av dessa skäl, mulåsnor är sällsynta.

Att ha åsnan som mor kan vara orsaken till den generellt mindre resning än en mula. Storleken på mulåsnor varierar beroende på storleken av föräldrarna. Stora mulåsnor är mycket sällsynta men eftersom mamman måste vara av Mammoth åsnan rasen, som anses vara en utrotningshotad inhemsk ras. Pälsen färg på mulåsnor varierar också mycket beroende på utseendet av föräldrarna.

Även manliga och kvinnliga mulåsnor klarar av parning, avkomma resultera nästan aldrig. Som med de flesta hybriddjur, mulåsnor är nästan alltid sterila. Hanar är oftast kastrerades för att hindra dem från att vilja att para sig. Detta gör dem lättare att träna och kontroll. Den kvinnliga mulåsna får uppleva brunst och mate, men generellt ger ingen avkomma.

Både mulåsna och mule har ett udda antal kromosomer, vilket gör att producera livskraftiga könsceller, könsceller, nästan omöjligt. Den mulåsna har 63 kromosomer. Detta är resultatet av hybridavels, som den manliga hästen har 64 och den kvinnliga åsnan har 62. Även om det har förekommit rapporter om kvinnliga mulåsnor som har avkomma, endast ett dokumenterat fall existerar, medan det finns inga rapporter om en manlig mulåsnor avla avkomma. I ett bekräftat fall en kvinnlig mulåsna parad med en manlig åsna, som producerar en kvinnlig föl.

Majoriteten av hästen att åsna avel görs för att producera mulor. Dessa djur ansågs överlägsen arbetsdjur jämfört med mulåsnor, även om hinnyâ € s uthållighet anses nu vara samma som en muleâ € s lika stora. I dagarna av kanalen transport, var mulor betraktas som ett bättre val än den ofta mindre mulåsna för att dra lastade pråmar längs kanalerna. I århundraden har mule varit den föredragna hybrid häst för alla typer av tungt arbete, men det kan faktiskt vara ett resultat av sällsynthet mulåsnor.

  • Mulor är mycket vanligare än mulåsnor.