I den grekiska mytologin, Vem var Geryon?

December 21

I den grekiska mytologin, Geryon var en jätte som bodde på ön Erytheia. Enligt legenden, höll han en boskapshjord som var utmärk för sin röda färg, och bevakas av en herde och en två-headed hund som heter Orthrus. Geryon dök upp i flera grekiska myter och legender, kanske mest känt i arbetena av Hercules, då Herkules fick stjäla hans boskap. Tyvärr för Geryon, Hercules var tvungen att döda jätten i strid innan han kunde ta den åtråvärda boskap bort.

Liksom många monster i den grekiska mytologin, Geryon s utseende är ett ämne för debatt. I vissa berättelser, har han helt enkelt tre huvuden, medan det i andra han faktiskt har tre kroppar, vilket ger honom sex armar för att arbeta med. Det är allmänt accepterat vad han var son till Chrysaors och Calirrhoe, och han var åtminstone ovanligt stor, om inte en fullt utvecklad jätte. I de flesta historier är han avbildad som en krigare, och hans kamp med Hercules ofta beskrivs som ganska heroisk.

Berättelser om Geryon placerar honom oftast i en mytisk mark nära Hesperidesen, en grupp nymfer som vaktar en paradisträdgård. Detta land är så långt väst att det är i slutet av världen, och är associerad med olika mytologiska figurer, händelser och föremål. Besökare till regionen skall generellt använda övernaturliga metoder för att nå den, även om vissa greker trodde att Geryon hem korrelerade med en faktisk plats.

I berättelser om arbetena av Hercules, är Hercules skickas till Geryon ö i ett försök att stjäla boskap. För att kunna göra, är Hercules tvingas slåss herdsmanen boskap och vakthund innan han äntligen konfrontera Geryon själv. Ytterst är jätten fälld av en giftig pil som Hercules hade doppats i blod Hydra på en tidigare äventyr.

När Hercules stjäl Geryon boskap däremot, hans problem är långt ifrån över. När han driver dem tillbaka till deras destination, är medlemmar i besättningen stulen, och Hera sätter hinder som svullna floder och förpackningar av flugor i vägen. Hercules måste övervinna dessa hinder för att leverera de nötkreatur till Eurystheus, som i slutändan beslutar att offra dem till Hera.

Denna 10: e arbete av Hercules lyfte många drag som gjorde Hercules en klassisk grekisk hjälte. Han kunde resa till ett område som inte kunde nås av vanliga dödliga med hjälp av gudarna, och när han var där, lyckades han besegra ett skräckinjagande monster. Hercules vägrade också att spännet på stress, framgångsrikt föra boskap Geryon hem trots vissa stora hinder.

  • En skulptur av Hercules, som dödade Geryon.