Vad är Feijoa?

November 15

Den feijoa, eller ananas guava, är en tropisk växt hemma i Brasilien. Den föredrar subtropiska zoner och kommer att drabbas av frostskador. Feijoa används ofta för att göra häckar och skärmar, eftersom det är attraktivt och relativt snabbväxande. Frukten anses SYRLIG, med en ananas-liknande smak som har sötare toner av jordgubb och guava. Feijoa inte vanligt förekommande i amerikanska livsmedelsbutiker, även om större livsmedelsaffär med ett stort utbud av exotiska frukter kan ha feijoa i säsong, som varierar beroende på platsen.

Den feijoa buske växer till ca 15 fot (fem meter) och har ljusgrå bark med grönaktig grå avlånga blad. Blommorna är mycket spännande, i rödbrunt och vitt, och gör en häpnadsväckande och sött doftande tillägg till landskapsarkitektur. Planterade nära varandra och tränade, feijoa buskar gör ett utmärkt Privacy Screen eller vindskydd i tempererade zoner. Feijoa föredrar partiell solen, med skydd mot extrem värme.

Den feijoa frukten börjar som en grön äggformad form täckt av små vita hårstrån. Som frukten mognar, är det fortfarande grönaktig eller gul med en svag röd nyans, och håren kommer avhopp. När skära upp, avslöjar feijoa vitt kornigt kött och massa-slutna frön. Den feijoa frukt har också en rik parfym, som det börjar släppa ut innan det är helt mogna.

Det finns ett antal sorter av feijoa, av vilka odlas för produktion av frukt, medan andra är utformade för landskaps användning. Anläggningen odlas i Latinamerika, liksom i Australien och vissa delar av USA. I mer norra delarna av USA, är det vanligen används för landskapsplanering, eftersom växten i sig är frost tolerant, men frukten är det inte.

Blommorna i feijoa är också ätbara, även om kryddig, och är utmärkta ätit vanligt, stänkte på sallader, eller användas som garnering. Själva frukten ska skalas före konsumtion och beströdda med citronsaft för att förhindra missfärgning. Feijoa används ofta för att klä upp fruktsallader, kokta i puddingar, konserverade i sockerlag, eller jästa till alkohol. Feijoa används också för att göra chutneys och njuta, och en sirapsextrakt är vanligt i Latinamerika för att smaksätta drycker.

Feijoa håller inte väl under kylning, som varar cirka en vecka före kvalitet på frukten börjar att lida. När du söker efter frukten, leta efter jämnt färgade, unbruised exemplar, vilket bör bära den distinkta söt parfym. Om plockas för tidigt, kommer feijoa inte mognar väl utanför trädet, så leta efter en ganska mjuk frukt. Om de utsätts för alltför mycket värme och fukt, kommer frukten ruttnar under huden, så se till att fråga om hantering av praxis på dina livsmedelsaffär.

  • Färskt skalade feijoa ibland med i brasilianska fruktsallader.