Vilka är de bästa tipsen för växande persilja?

July 5

Persilja är en lummig kulinarisk ört hemma i Medelhavet som växer bra i hemmet örtagård. Växande persilja framgångsrikt i örtagården kräver en solig plats, nyttigt rik jord och konsekvent markfuktighet. Persilja är en halvårs i frostfria klimat. Det är en medlem av morot familjen och identifieras under artnamnet Petroselinum crispum.

En av de bästa tips för växande persilja framgångsrikt är att välja en solig plats. Termen "full sol" betyder minst sex timmars direkt solljus varje dag. Persilja trivs med sex till åtta soltimmar per dag. Det är tolerant mot partiell solen, fyra till sex timmar om dagen, eller halvskugga, två till fyra timmar om dagen, men kan inte växa så kraftigt eller vara så smakrika.

Persilja växer bäst i djup jord rik på näringsämnen och organiskt material. För att förbättra nyttigt dålig jord eller strukturellt dålig jord, en 2- till 4-tums (ca 5 till 10 cm) lager av kompost kan spridas över trädgården sängen och grävde i de bästa 8 inches (ca 20 cm) av jord före plantering. Ett jord pH av 6-7 är typiskt idealisk för att odla persilja.

Den bästa tiden att plantera persilja är på våren efter sista frost datum. Persilja kan planteras från frö eller från starter antingen upphöjd inomhus eller köpt. Växterna bör vara placerade 10 till 12 inches (cirka 25 till 30 cm) från varandra och planterade på samma djup i jorden som växterna var i barnkammaren krukor.

Konsekvent fukt runt rötterna är viktigt för persilja. Växterna bör vattnas två gånger i veckan, eller när den övre 1/2 tum (ca 1 cm) av jord börjar torka ut. Ett lager av kompost, 2 till 4 inches (cirka 5 till 10 cm) djup, kan hjälpa till att hålla fukten i marken och reglera marktemperatur. Kompost Skiktet bör spridas när plantorna växer 6 inches (ca 15 cm) högväxt. Strimlad löv, gräsklipp och väl ruttnade kompost gör bra kompost för persilja växter.

Persilja frön bör planteras till 1/8 tum (ca 3 mm) djup, vanligtvis på våren direkt efter sista frosten dagen. Blötläggning av fröna i 24 timmar innan plantering kan bidra till att förkorta grobarhet tid, men det brukar ta ungefär två till fem veckor. När växande persilja från frö, bör plantorna förtunnas till ett avstånd av 3 inches (ca 7 cm) mellanrum på 2 till 3 (ca 5-7 cm) hög.

  • Färsk persilja används ofta till garnering mat.
  • Gräsklipp gör bra kompost för persilja växter.