Vad är ett Medium Format kamera?

July 28

Både kommersiella och konstnärliga fotografer föredrar ett medium kameraformat, eftersom det utsätter ett större område av film, vilket ger skarpare bilder som kan förstoras eller beskurits mer anläggning. De flesta använder 35 mm film i sina personliga kameror, vilket är den fysiska bredden av filmen, men mellanformat filmen är 60 mm bred. Användning av ett medium kameraformat, även tyngre och dyrare än en mindre, ger fotografen större kontroll över bilden.

Eftersom ett medium kameraformat använder 60mm film, kan den framkallade bilden förstoras för att täcka ett tidningsomslag, en affisch, eller till och med sidan av en byggnad med mindre kornighet eller suddighet än skulle resultera med liten film. Större negativ fånga fler detaljer, som återger skarpare utskrifter. Den högre kvalitet innebär också att det är lättare att retuschera negativ, korrigera fläckar eller mjukgörande en oönskade reflexer. Filmstorleken är den främsta drivkraften för professionella fotografer att uppgradera till ett medium kameraformat.

Mellanformat film, samtidigt med en standardbredd, inte har en standard spännvidd. Varje rulle 60 mm film, med en längd av 120 eller 220mm, kan exponeras med varierande ram spännvidder, till skillnad från standard 35 mm film. En populär storlek för porträtte är 6 x 7, vilket betyder 60 mm x 70 mm, eftersom det är nästan kvadratisk och tillåter beskärning till olika vanliga proportioner. Många tidskriftsförlag föredrar fotografier av dimensioner och motsvara en 6 x 7 negativt. Några konstnärliga fotografer väljer att använda en kvadratisk ram 6 x 6 eftersom det skapar intressanta kompositioner. Andra panorama fotografer av landskap eller stadsbilder exponera en enorm rektangel av 6 x 12-film med ännu en inramad andel, även om de kan bara få tio skott per rulle.

En fotograf för speciella evenemang, sport, djurliv, arkitektur, mode, eller journalistik förmåner från andra tillbehör för ett medium kameraformat. De kan vara utrustade med utbytbara ryggar som växlar midroll mellan olika typer av film utan att utsätta skotten till dagsljus. Till exempel med en polaroidfilm tillbaka man kan ta en testbild som omedelbart visar vad riktiga skott kommer att se ut. Sedan kan Polaroid ryggen snäppas av och ersattes med film för en permanent registrering av bilden. Det finns också ett brett utbud av speciallinser, såsom makro eller fisheye, kompatibla med ett medium kameraformat. Även digitala tekniken har anpassats för användning i stället för film.

  • Naturfotografer använder ibland kameror mellanformat.
  • Mest populära kameror som används för att använda 35mm film, men modeller mellanformat tar 60mm-film.
  • Både kommersiella och konstnärliga fotografer föredrar ett medium kameraformat, eftersom det utsätter ett större område av film, vilket ger skarpare bilder som lätt kan förstoras eller beskurits.