Vad bör jag veta om Antarktis?

February 9

Antarktis är den femte största kontinenten på jorden, på över 5.400.000 kvadrat miles (14 miljoner kvadratkilometer.), Varav mindre än 110.000 kvadrat miles (280.000 kvadratkilometer.) Är isfri - bara ca 2%. Kontinenten ligger främst inom den antarktiska cirkeln, vid den sydligaste änden av jorden. Det är genomgående kall och torr - den låga nivån av vatten i luften att göra mycket av kontinenten den största öknen på jorden.

Till skillnad från de flesta landmassor på jorden, en stor del av Antarktis har inte officiellt anspråk av någon nation. Istället är en stor del av kontinenten föremål för vad som kallas Antarktisfördraget, med villkoren i detta fördrag som definierar hur marken kan användas av olika nationer. På många sätt är dess territoriella status närmare släkt med den för månen eller yttre rymden än av något markbunden nation.

Genom fördraget får denna kontinent endast användas för fredliga ändamål av någon nation. Inget vapen testning kan uppstå på kontinenten, och ingen militär kan tjäna en icke-fredliga syften där. I fördraget hävdar också att ingen nation kan slutförvara kärnavfall på Antarktis, som vetenskapligt utbyte skulle inträffa, att ingen nation ska fastställa anspråk på territoriet, och att nationer ska ha rätt att fritt observera något på det. Senare tillägg till fördraget skydda djurlivet på kontinenten, i linje med målet att skydda det som ett område med fred och vetenskaplig skydd på jorden.

Vissa nationer gjorde faktiskt låg territoriella anspråk till Antarktis före Antarktisfördraget 1961. Argentina, Frankrike, Australien, Chile, Norge, Nya Zeeland, och Storbritannien har alla befintliga territoriella anspråk till små delar av acontinent, med anor från 1908 till 1943. Många av dessa territoriella anspråk lappar, men för det mesta fordringarna ersatts av Antarktis fördrag. Dessutom, även om fördraget förnekar rätten för en stat att göra framtida fordringar till territoriet i Antarktis, både i USA och det forna Sovjetunionen har hävdat sin rätt att göra sådana påståenden om de så önskar.

Förekomsten av kontinenten ryktades i århundraden innan det var officiellt bekräftats av européer. I vissa fall denna tro var helt enkelt i en stor södra landmassa för att balansera de norra kontinenter, i andra kan det ha baserats på tidiga prospektering. År 1820 ett antal fartyg siktade Antarktis fastland från olika positioner. År 1821 en amerikansk tätningskärl landade på huvud kontinenten. Olika platser längs kusten fortsatt "upptäckt" under de närmaste decennierna. Prospektering av interiören skulle ta lite tid, dock. År 1907 Shackletons anlände till Magnetic Sydpolen, och 1911 Amundsen anlände till Geographic Sydpolen.

Olika öar utanför kusten i Antarktis hade tillfälliga populationer från det sena 18th århundradet på, men det var inte förrän 20-talet som baser sattes upp på fastlandet för vetenskaplig forskning. Det finns för närvarande mer än femtio forskningsstationer i regionen, bostäder mellan 1.000 och 4.000 personer, beroende på säsong. USA håller det största antalet människor på kontinenten, med omkring 1.400 under sommarsäsongen, följt av Chile och Argentina, med över 300 vardera.

Under de senaste åren har Antarktis turismen ökat dramatiskt, med nästan 30.000 turister per år besöker. Dessa siffror fortsätter att stadigt öka, eftersom turer blir vanligare och kontinenten blir porträtt oftare i populärkulturen. De flesta Antarktis turer är för specifika sightseeing upplevelser - som kommer att se Aurora Australis eller en koloni av pingviner - men det finns ett antal mer allmänna turer erbjuds också.

  • Endast omkring 2 procent av Antarktis inte täcks av is.
  • Den aurora australis är en ljus display som kan ses på natthimlen över Antarktis.