En växande epidemi: Vete och fetma

December 9

Vete kan vara delvis bakom den växande fetmaepidemin. När folk reminisce om att växa upp på 1940-talet eller 1950-talet, de talar om måltider bestående av betes-upp kött; grönsaker från trädgården eller lokala marknaden; och partier av smör, grädde, och även ister.

De kan också nämna att brödet vid bordet hade en annan konsistens och smak än dagens bröd. De inte, dock brukar tala om det stora antalet överviktiga människor som de såg. Denna verklighet bara inte existerade.

Fetma och förändring i kosten

Idag har du förmodligen många vänner och släktingar är överviktiga och kanske till och med överviktiga. Du kan bli tyngre än du och din läkare vill att du ska vara (kanske det är därför du läser detta).

Enligt National Health and Nutrition Examination Survey, 40 procent av män och 28 procent av kvinnorna var överviktiga år 2012; Dessutom ytterligare 34 procent av män och 36 procent av kvinnorna var överviktiga. När det gäller barn, en tredjedel av dem i åldrarna 2 och 19 var överviktiga, med 18 procent av dem som är överviktiga. Detta nummer är en femfaldig ökning sedan början av 1970-talet.

Övervikt definieras som att ha mer kroppsfett än är optimalt frisk. Att vara överviktig är det som har överviktig som sannolikt kommer att leda till minskad förväntad livslängd och ökade hälsoproblem. Oron är för överviktig person som leder en ohälsosam livsstil som främjar viktökning, vilket leder till fetma.

Fetma i sig är ett hälsotillstånd, men det bidrar också till andra medicinska elände. Följande är dagens sjukdomar som drabbar fler människor varje dag och är nära relaterade till fetmaepidemin:

  • Alzheimers sjukdom
  • Artrit
  • Cancer
  • Diabetes
  • Hjärtsjukdom
  • Hypertoni
  • Metabola syndromet (höga triglycerider, bukfetma, högt blodtryck, insulinresistens)
  • Stroke

Fetma kostnader i dollar till USA är enorma. Amerikanerna spenderar ca $ 150.000.000.000 årligen i vården knuten till enbart fetma, med en extra $ 75000000000 i förlorad produktivitet.

Forskning visar att de som är överviktiga ta mer sjukdagar och är mindre effektiva på jobbet, vilket minskar produktiviteten. Om trender i fetma fortsätter, kommer dessa kostnader bara gå upp och ställa fler utmaningar för en redan stressad sjukvården.

Fetma: En växande problem runt om i världen

På global nivå har den västerländska kosten blivit en global diet. Globaliseringen innebär att snabbmat full av vete, socker och vegetabiliska oljor är groning hela världen. Länder som Frankrike och Japan har sett sina barndoms fetma fördubblas under fyra decennier. Fetma har faktiskt ersatt undernäring som det största problemet i fattigare länder.

Är hela världen förvandlas till en enda stor soffpotatis? Är alla på jorden att förlora förmågan att uppvisa självkontroll? Eller är de livsmedel själva gör människor feta?