Vad är Pandiculation?

August 10

Pandiculation avser handlingen att stretching och gäspningar, vanligen på att vakna. Det görs genom ryggradsdjur, inklusive människan, som ett sätt att vakna upp hjärnans sensoriska-motoriska cortex för att förbereda kroppen och hjärnan för normal avkänning och rörliga. Pandiculating kommer att resultera i en känsla av avslappning och ökad energi.

Under hela ryggradsdjur riket, djur såsom däggdjur, fåglar och även fisk börja varje dag med en morgon stretch. Mänskliga foster så unga som 11 veckor gamla kommer att uppvisa gäspa beteende. Gravida kvinnor har rapporterat känsla långsam förlängningsliknande rörelser från spädbarn i sin livmoder som skiljer sig från det normala sparkar.

Pandiculation är ett instinktivt rörelse, men det är inte den passiva sträckning av muskler. Passiv stretching innebär antagande av speciell position och hålla den en stund med hjälp av en annan kroppsdel ​​eller en apparat. Ett exempel skulle vara stretching triceps genom att hålla armen upp över huvudet och röra axeln.

Däremot aktiv stretching innebär antar en position och hålla den utan hjälp. Ett exempel på aktiv stretching skulle höja ben upp och hålla den med någon annan hjälp. Yoga rörelser och pandiculation anses aktiva stretching.

När folk pandiculate, de normalt gör en knytnäve som de sakta sträcka ut sina armar över huvudet, kasta huvudet bakåt, förlänga benen, och avslutas med en stor gäspning. När människor gör detta, är de faktiskt upphandlande sina muskler och sedan gradvis avkopplande dem. Handlingen att pandiculation ökar blodtrycket och hjärtfrekvensen, vilket gör att man känner sig piggare.

Förlängda repetitiva rörelser som att skriva framför en dator orsakar muskler att dra åt och fastna i ett sammandraget tillstånd, vilket resulterar i värk och smärta. Frivilligt upphandlande musklerna förbi punkten där de fastnat tillåter dem att slappna av helt. Slutresultatet är en allmän känsla av förfriskningar.

Fördelarna med pandiculation mot att skapa en känsla av välbefinnande har länge insetts. På 1900-talet gjordes en maskin som kallas Pandiculator tillverkas och marknadsförs av ett bolag, som hävdar att 15 minuter av stretching använder enheten skulle uppdatera, föryngra och vitalisera användaren. Även pandiculating innebär någon dessa förmåner, gjorde maskinen inte faktiskt arbetar för att pandiculate användaren. Istället, det fungerade som ett verktyg som passivt sträckte kroppen. Det var senare förklarades ett bedrägeri, och produkten förbjöds från att skickas genom USA postkontor.

Idag pandiculation främjas av utövare av Hanna Somatic Education som ett av de sätt genom vilka individer kan uppnå smärtlindring genom frivillig och medveten rörelsekontroll. Utövaren hjälper nybörjaren genom en process som kallas stöd pandiculation, som innebär klienten contracting det drabbade området medan terapeuten erbjuder motstånd. Detta lär kroppen hur man korrekt utföra åtgärden. Efteråt, instruerar terapeuten klienten på själv pandiculation att få lindring från smärta och stress.

  • Pandiculation avser handlingen att stretching och gäspningar.
  • Hundar, liksom människor, ofta gäspa efter uppvaknandet från att sova.