Vad är förhållandet mellan aspartam och diabetes?

May 6

Ända sedan det konstgjorda sötningsmedlet aspartam kom ut på marknaden, har det funnits en debatt om huruvida det finns en skadlig relation mellan den och diabetes. Vissa källor hävdar att aspartam påverkar många olika neurologiska system och förvärrar diabetes symptom, andra källor hävdar att konstgjorda sötningsmedel som aspartam har några negativa effekter på diabetiker. Belackare aspartam hävdar att långvarig användning av sötningsmedlet kan göra blodsockernivåer varierar vilt, men American Diabetes Association säger att aspartam är säkert för diabetiker att konsumera.

Tron att det finns en skadlig relation mellan aspartam och diabetes bygger på några fakta om hur aspartam fungerar i kroppen. När konsumeras, sötningsmedlet bryts ned i sina beståndsdelar kemikalier: fenylalanin, asparaginsyra och metanol. Höga nivåer av metanol och fenylalanin i kroppen kan orsaka hälsoproblem, särskilt med nerverna. De som hävdar att sambandet mellan aspartam och diabetes är skadliga skylla symtom som blindhet och nervskador på dessa kemikalier.

De kemiska biprodukter av aspartam i kroppen verkligen giftigt i höga halter, men läkare och forskare som argumenterar för säkerheten för konstgjorda sötningsmedel hävda att dessa kemikalier inte är närvarande vid skadliga nivåer i aspartam. Enligt dessa experter, kan andra naturliga livsmedel som tomatjuice innehåller högre halter av metanol än aspartam i en burk lightläsk. Kliniska studier har också visat att kroppen bryter ner aspartam på samma sätt som bryter ner andra livsmedel, och den konstgjorda sötningsmedlet inte lämnar överskott kemikalier i blodet.

De som hävdar att det inte finns någon negativ relation mellan aspartam och diabetes säger att sockerersättningsmedel som aspartam och sackarin kan vara friska delar av en sockerfri diet. Många diabetes dieter kräver att naturliga sockerarter bör undvikas; konstgjorda sötningsmedel kan hjälpa diabetiker att undvika dessa socker samtidigt som de kan njuta av ett brett utbud av produkter. I själva verket, experter med American Diabetes Association säger konstgjorda sötningsmedel kan vara till nytta för diabetespatienter för dessa skäl.

Förhållandet mellan aspartam och diabetes har också studerats i stor utsträckning av medicinska forskare. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) sprang över 100 tester på aspartam innan det deklarerade sötningsmedlet säkra livsmedel 1981, och hundratals fler tester har gjorts sedan dess. Enligt FDA, det finns ingen koppling mellan aspartam och diabetes symptom.

  • Ett glas dietsoda, som innehåller aspartam.
  • Aspartam och andra konstgjorda sötningsmedel är kontroversiella.
  • Aspartam innehåller metanol.