Vad är kopplingen mellan stress och minnesförlust?

December 10

Sambandet mellan stress och minnesförlust har att göra med hjärnskada orsakad av en överstimulering av vissa kemikalier i hjärnan. När människor blir nervös eller rädd, släpper kemikalier som sätter dem i en kamp eller flykt läge hjärnan. Detta syftar till att förbereda människor för fysiska faror, men det har några negativa biverkningar. Studier har visat att dessa kemikalier också skada viktiga områden i hjärnan som rör minnesfunktion. Både lång- och kortsiktiga skador har visats från denna effekt, men den långsiktiga skador är allvarligare.

När det gäller hjärnans kemi, kemisk mest förknippas med sambandet mellan stress och minnesförlust kallas kortisol. Den släpps i den mest primitiva delen av hjärnan, som i allmänhet reglerar djur beteenden. När människor behandlar någon form av stress i sina liv, hjärnan internt reagerar på exakt samma sätt som det skulle reagera om de hade att göra med fysisk fara. På detta sätt kan frisättningen av kortisol ses som en primitiv reaktion, medan förmågan att lagra minnet är en mer avancerad hjärnfunktion-på vissa sätt, dessa delar av hjärnan är inte särskilt kompatibla.

Den del av hjärnan som mest förknippas med stress och minnesförlust kallas hypotalamus. Detta område av hjärnan hjälper människor butiks minnen för långvarig användning. Många experter tror att exponering för kortisol faktiskt kan orsaka hypothalamus att krympa fysiskt. När detta händer kommer många kognitiva förmågor generellt drabbas, inklusive minnesfunktion. Många studier har visat en relativt drastisk minskning storlek i hypotalamus av människor som har lidit extrem stress under långa perioder.

För människor som försöker hantera stress och minnesförlust, finns det några lösningar som finns. Vetenskapen har visat att hypotalamus är mer kapabla att regenerera nya celler än många andra delar av hjärnan. I teorin borde det i allmänhet vara möjligt att öka storleken på hypotalamus och återställa det mesta av sin funktion om den enskilde har möjlighet att minska stress under en längre tid.

Det finns många sätt att minska ångest långsiktigt, och dessa kan bidra till att mildra mycket av stress och minnesförlust effekter. Till exempel, många människor tar receptbelagda anti-depressiva läkemedel, och experter tror att dessa kan vara till hjälp för personer som lider av stressrelaterade minnesförlust. Andra metoder för stressreducering, såsom avkoppling terapi och meditation, har också visat en viss nivå av effektivitet.

  • Någon som overworks själva får möta korta stunder av minnesförlust.
  • Långvarig stress och ångest hantering kan bidra till att lindra eventuella minnesförlust.
  • Minnesförlust kan orsakas av stress, eftersom stresshormonet kortisol kan skada hjärnans förmåga att behålla information.