Vad är ett skovelhjul?

November 21

Ett skovelhjul är en motordriven, roterande mekanism som driver en båt, vanligen en ångbåt, genom vattnet. Det är känt som ett vattenhjul. Skopformade paddlar, eller hinkar, är fästa runt den yttre kanten av hjulet cirkeln. Varje hink, eller skopa, ansluter till en eker; ekrarna alla möts vid ett runt nav sektion i mitten av skovelhjulet.

En gammaldags typ av båt propeller, har skovelhjulet mestadels ersatts av elektriska motorer eller diesel- eller gasturbinmotorer. Dessa nyare motorer tillåter skovelhjul att vända mycket mer kraftfullt för att skapa en stark framdrivning av båtar genom vatten. Skovelhjul är typiskt tillverkade av stål, även om många av de tidigaste av dessa är av trä. En paddlebox är en inhägnad på den övre halvan av skovelhjul som syftar till att förhindra överdriven stänk. Skovelhjul kan styras att röra sig framåt, bakåt eller i en hel cirkel.

Den tidigaste typen av skovelhjul tros går tillbaka till Kina i det åttonde århundradet. Människor, snarare än någon typ av mekanisk framdrivning, drivs dessa båtar längs Yangtzefloden. Konstnären / uppfinnaren Leonardo DaVinci uppfann grundläggande mekaniska skovelhjul med sin cirkel av vatten ösa spadar. DaVinci använde ett system av kugghjul för att vrida ratten.

När ångmaskinen infördes och utvecklades i ångbåtar av Robert Fulton 1811 i USA, DaVinci uppfinning kunde sedan drivas för att skapa en stark framdrivning för stora fartyg. Den sternwheeler flodbåt blev huvudfordonet kommersiella handeln hela 19 samt en del av 20-talet. Den amerikanska Deep South blev känd för sina paddel ångbåtar genom äventyrshistorier författaren Mark Twain. Mississippi och Ohio floderna samt vattenvägarna i Missouri, Louisiana och Tennessee bildade de viktigaste vägarna för sternwheelers.

Sternwheelers har ett skovelhjul på ryggen, medan andra kallade sidewheelers har en på varje sida. Geografi spelar en stor roll i huruvida flodbåtar kommer ha häck eller sido skovelhjul. Sidewheels är utformade för enklare vändkapacitet på smalare vattendrag, medan sternwheels görs för att hantera grunda vatten med starka strömmar.

Australien är känt för sin samling av gamla trampbåtar längs Murray River i den sydöstra delen av landet. Den tidigaste hjulångare det tros datum till 1853. Andra länder, däribland Kina, USA, Kanada och flera i Europa har återställt skovelhjul båtar som används för resor turer.

  • Flera länder i Europa har återställt skovelhjul båtar som används för resor turer.
  • Skovelhjul används typiskt av ångbåtar.