Vem var Deep Throat?

March 21

Deep Throat var en anonym källa inom USA: s regering som passerade information till reportrar vid Washington Post på 1970-talet. Informationen avsåg Watergateskandalen, en explosiv politisk skandal som senare resulterade i avgång president Nixon, samt fängelsestraff för vissa Vita huset personal på.

Identiteten av Deep Throat hölls hemligt i 30 år, tills en 2005 Vanity Fair artikeln äntligen utsatt hans identitet, med hans samtycke. Innan Deep Throat avslöjades, spekulationer om hans identitet var frodas bland amerikanska politiska historiker. Den vanära av Watergate fallet har lett till användningen av "Deep Throat" som ett samlingsnamn för en anonym källa i en kontroversiell fråga.

Watergateskandalen inleddes i juni 1972 då en besättning på män fångades bryta sig in Demokratiska nationella kommittén kontor på Watergate Hotel. De män verkade ovanligt välutrustad, och många av dem visade sig vara kopplade till Nixon administrationen. Federal Bureau of Investigation (FBI) började undersöka fallet, vilket fick upp ögonen för medierna eftersom det involverade hög profil politiker. Som fallet fortskred, blev det klart att det representerade bruttomaktmissbruk, och att Vita huset hade sannolikt bedriver obstruktion av rättvisan. Den utmärkta journalistik i Washington Post bidragit till ökad allmänhetens medvetenhet om frågan, och sett till att ärendet skulle hållas i rampljuset, i stället hasade till baksidan.

Artikeln Vanity Fair och medföljande intervjuerna visade att Deep Throat hade William Mark Felt, som var biträdande chef för FBI vid tidpunkten för Watergateskandalen. Felt hade tillgång till unik information kring fallet och användes för att bekräfta fakta och fylla i informationsluckor. Han närmade Bob Woodward och Carl Bernstein, som erbjuder att tillhandahålla information som skulle öka deras rapportering av Watergateskandalen, och de två ivrigt överenskommits.

Titeln "Deep Throat" för Felt har kopplats till 1972 pornografisk film med samma namn. Det kan också vara en ordlek på "djupa bakgrund," en amerikansk journalistiskt term för en källa som går med på att ge information, men inte gå på posten. Med andra ord var Deep Throat inte direkt citeras av Post i sina expository artiklar om Watergate, men information som han gav användes för att spåra upp andra möjliga källor som skulle kunna citeras. Deep Throat utvidgade bakgrundsinformation om fallet, vilket ger de två journalisterna ett större djup kunskap.

Anledningen är bakom Deep Throat beslut att läcka information till Post är oklara. Vissa historiker har menat att Felt var arg över de skickas över för tjänsten som direktör, och grep en möjlighet att få sin hämnd. Andra har indikerat att Felt s läcka var en del av en större kamp mellan FBI och Vita huset. FBI ofta kände starkt begränsas av Vita huset, och kände uppenbarelser ledde till större självständighet för presidiet. Det är också möjligt att Deep Throat kändes helt enkelt moraliskt skyldig att leverera den information, till förmån för det större goda för det amerikanska folket.

  • "Suffix-gate" har sedan dess blivit en referens till Watergateskandalen och används för att beskriva något antal statliga relaterade skandaler.
  • Vita huset anställda skickades till fängelse efter information som skickades till reportrar från en anonym källa som kallas Deep Throat.