Vem är prinsessan Leia?

February 8

Prinsessan Leia Organa, spelad av Carrie Fisher, är en av huvudpersonerna i den tidiga Star Wars-trilogin som skapats av George Lucas, och senare titeln Episodes IV-VI. Den andra trilogin är en prequel till den första, och bara kort har Leia som en baby i en av de sista scenerna i den sista filmen, Mörkrets hämnd. Där får vi veta att prinsessan Leia är dotter till Padme Amidala och Anakin Skywalker, och tvillingsyster till Luke Skywalker. Denna information i tidigare serien inte avslöjas förrän Episod VI, The Return of the Jedi. Genom de flesta av den första serien, är prinsessan Leia känd som dotter till senator Bail Organa och hans hustru drottning Breha av Alderaan.

I den första Star Wars filmen, öppningsscenerna i filmen oro att prinsessan Leia har stulit planer imperiets Death Star, en rörlig rymdstation som kan förstöra en planet i en enda blast. Hon ser senare den destruktiva kraften i Dödsstjärnan då guvernör Tarkin förstör Alderaan. Hon fångas i de första scenerna i Star Wars och är planerad för utförande, men hon gör lyckas dölja Death Star planer i droid R2D2, och skickar dessa till Obi Wan Kenobi, före hennes fångst.

När de tre huvudpersonerna, Han Solo, Luke Skywalker och prinsessan Leia, slutligen förenas i ett räddningsförsök på Dödsstjärnan, verkar det troligt att Luke och Leia kommer engagera romantiskt. Detta skulle naturligtvis medföra grekiska tragedin i stället inspiration Lucas ville, och han skiftar Leia uppmärksamhet på Han Solo i den andra filmen, slår Empire tillbaka. Vad som är tydligt i den första Star Wars filmen är att Leia liknar Han i vissa avseenden. Hon är en tuff-prata, modig, och något kors personen med otrolig kompetens som en fighter. I dokumentärer om skapandet av Star Wars, Mark Hamill (Luke Skywalker) hävdar att Leia är den enda karaktär som alltid skjuter exakt i den första Star Wars-film.

Trots att torteras under sin fångenskap i riket, hoppar Lukas räddningsförsök Princess Leia på högvarv. Hon är inte en "svimning prinsessa" ens vildaste fantasi, och istället deltar aktivt i sin egen flykt. Hennes mjukare sida inte avslöjas förrän efter Luke, Han och Leia har undgått Dödsstjärnan, där hon uttrycker medkänsla till Luke över döden av Obi Wan Kenobi.

I Episodes V och VI, Leia spjutspetsar upproret, samtidigt kär i Han Solo. En intressant vändning sker i den tredje filmen, där Leia och Luke måste rädda Han från Jabba the Hut. Istället för att göra prinsessan Leia flickan som ständigt behöver räddning, Lucas välja att skapa en mytisk krigare kvinna av slag, en djupt feministisk karaktär som lätt rymmer sin egen mot de två manliga hjältar i Star Wars-trilogin. Ingen ifrågasätter henne likvärdiga med Luke och Han, och hon är faktiskt på många sätt överlägsen dem, eftersom hon är högre upp i befäls och har agerat som en rebell sedan före Star Wars-trilogin börjar.

I senare romaner, inte skriven av Lucas, baserat på Star Wars världen efter Empire, Leia gifter Han, och de har barn som är utomordentligt begåvad med kraft. Lucas innebär också att prinsessan Leia skulle kunna bli en Jedi, eftersom hon är dotter till Anakin. Lucas "karaktär kan sägas ha djupt inspirerad några moderna hjältinnor. Hon är förvisso föregångare av andra populära karaktärer som Buffy the Vampire Slayer, Xena Warrior Princess, och Trinity från filmen, The Matrix, alla vackra kvinnor med förmåga att leda och vara farligt när det behövs.

  • Prinsessan Leia förälskar sig piloten av Millenium Falcon, Han Solo, i Star Wars.