Vad är normalt ögontryck?

January 8

Under en ögatenta kommer en tonometer mäta trycket hos fluiden bakom hornhinnan. För att anses normalt ögontryck bör mätningen vara mellan 10 till 20 mmHg. Läsningen kan variera med kroppsposition, tid på dagen, och faktorer som läkemedel eller vätskeintag. Ett ökat tryck kan vara ett varningstecken på problem, notably glaukom.

Hornhinnan i ögat är fylld med en tjock vätska som kallas kammarvatten. Denna vätska hjälper till att hålla hornhinnan böjda och blåses upp. Ögat ständigt producerar ny kammarvatten och dränerar gamla. Trycket hos fluiden mäts med en tonometer, som mäter mängden kraft som behövs för att platta till ett område av hornhinnan. Tjockleken av den individuella hornhinnan kan påverka resultaten.

Det finns en mängd olika sätt att mäta tryck i ögat. Vissa tonometrarna involverar direkt kontakt med ögat, vilket vanligen kräver ett topiskt anestetikum, och betraktas som den mer tillförlitlig metod. Flera icke-kontakt metoder medför en tonometer som driver en pust av luft vid hornhinnan och mäter den kraft av luften när den träffar. Denna stil är bra för barn eller människor som är nervösa över att ha en maskin röra sina ögon.

Tonometern åtgärder normalt ögontryck i millimeter kvicksilver (Hg). Den hälsosamma intervallet är från 10 till 20 mmHg, med ett genomsnitt på cirka 14 till 16 mmHg. Mängden av trycket kan variera under hela dagen och kan förändras beroende på positionen av kroppen. Faktorer som normalt påverkar den allmänna hälsan, såsom motion, medicin, eller alkoholintag, kan också påverka ögontrycket.

Även normalt tryck i ögat ökar vanligtvis med åldern, kan en markant ökning eller en skillnad i tryck i varje öga vara varningstecken för hälsoproblem. Högtrycks ses ofta med glaukom, även om sjukdomen kan utvecklas utan den. Ögon tryck över 21 mmHg kan skada synnerven och kan leda till blindhet. Om glaukom fångas tidigt, kan läkarna kunna bromsa sjukdomen. När ögat är skadad, är det emellertid svårt att reparera. Det är därför det är viktigt att ha regelbundna kontroller för att mäta normala ögontrycket och fånga problem tidigt.

  • Trycket av vätska bakom hornhinnan testas i en synundersökning.
  • En tonometer mäter trycket hos fluiden bakom hornhinnan.
  • Rutin synundersökningar är smärtfri och kan hjälpa upptäcka vision eller ögonproblem - som tecken på ögontrycket - tidigt.
  • Normalt tryck i ögat ökar vanligtvis med åldern.