Hur väljer jag det bästa Astrocytoma behandling?

September 7

Astrocytoma är en typ av tumör som påverkar hjärnan. Till skillnad från andra tumörer, en astrocytom tumör vanligtvis inte sprids i resten av kroppen. Den bästa behandlingen för astrocytom beror på svårighetsgraden av ditt tillstånd och hur aggressiv tumören är. Till exempel är de lägsta betygen av astrocytom tumörer ofta framgångsrikt avlägsnas genom operation. Hög klass tumörer kan inte ofta tas bort helt lyckat eftersom cellerna i tumören spridit runt hjärnan.

Det finns fyra grader av astrocytom tumör, och astrocytom behandling beror på vilken typ är närvarande. En klass ett tumör är den långsammaste växande medan årskurs fyra är den snabbaste. Grade ett astrocytom behandling är mer sannolikt att bli framgångsrika än årskurs fyra behandling.

Om tumören är en långsamt växande grad ett villkor då kirurgi kan inte omedelbart behövs. Detta beror på att denna typ av tumörer inte kan utvecklas snabbt och kirurgi kan faktiskt orsaka mer problem. I denna situation är den bästa astrocytom behandlingen oftast för att övervaka tillståndet under en längre tid att etablera hastigheten på tillväxten och huruvida operation krävs.

En klass två tumör kräver ofta kirurgi - oftast inom några veckor av den första diagnosen. Även om hela tumören inte kan avlägsnas är det ofta möjligt att ta bort tillräckligt så att hjärnans funktion inte försämras även om tumören kan växa tillbaka över tiden. I många fall kommer strålbehandling användas efter operation för att hjälpa till att kontrollera tillståndet. Cytostatika är oftast bara krävs om tumören är djupt inne i hjärnan.

Grade tre och fyra astrocytom tumörer är ofta svårare att behandla. Kirurgi kommer nästan alltid att krävas för att ta bort så mycket som möjligt av tumören för att minska symtomen. Som med årskurs två kirurgi detta ofta kommer att följas upp av strålbehandling. Längden av strålbehandling beror på tillståndet hos patienten. Till exempel kan en bräcklig patienten inte kunna stå upp till en lång period av strålbehandling.

Astrocytom behandling för höggradiga tumörer är ofta misslyckas med att använda de bästa metoderna som finns tillgängliga. Av detta skäl nya tekniker utvecklas som omfattar mer intensiv strålbehandling som fokuserar enbart på tumören snarare än andra regioner i hjärnan. Kemoterapi också vanligen används för höggradiga tumörer i ett försök att kontrollera tillväxten.

  • Kirurgi är inte ett alternativ, om astrocyctoma ligger nära vissa strukturer i hjärnan.
  • En linjäraccelerator kan användas för strålbehandling som en del av astrocytom behandling.