Vad är en Chipset Socket?

November 13

En styrkrets uttag är där en dators centralenhet (CPU) chipet är installerad. Detta uttag ligger i datorns moderkort, som innehåller alla de kretsarna är direkt kopplade till den centrala processorn. Chipset uttag som används för att lödas på moderkortet, men nu använder en mer användarvänlig spak-release, vilket gör det lättare att byta ut chips. Uttagen vanligtvis är uppkallade efter antalet stift de innehåller, till exempel Socket 775 har 775 pinnar - vilket betyder att den har 775 kontaktpunkter på CPU.

Om behandlingschip är analog till motorn hos ett motorfordon, är chipset besläktad med dess chassi. Den chipset uttaget öppnas huvudsak förbindelsen mellan motorn och chassit, och låter alla andra komponenter i chipset för att interagera med processorn. Dessutom är det bara genom chipset - och därmed chipset uttaget - där chipet kan prata med andra komponenter utanför moderkortet, såsom minnesmoduler och adapterkort.

Chipset ingången som bekant idag började med Intels "486" raden av processorer, som var utformade som användaren själv kan installera och utbytbara komponenter. Tidigare marker ofta lödas direkt på moderkortet. Även uttag hade använts för att montera processorer innan, Intel kom med en nyckel innovation i chipset socket designen kallas nollkrafts (ZIF). ZIF-socklar tillåter enklare installation eller borttagning av chip med inga verktyg, i stället förlita sig på en hävstång för att engagera eller släppa chipet.

Tiotals typer av chipset uttag finns, och de varierar i antalet stift, deras utformning och spänningen som används i socketanslutning. Olika chipset socket typer accepterar olika familjer av processorer. Chipset socket namn först består av enkla siffror eller bokstäver, men nuvarande typer har siffror som speglar antalet stift; till exempel, har Socket 940 940 stift. Under åren har chipset uttag också blivit större och mer komplexa. Till exempel, Intel 486 chipset sockets hade 169-238 stift, medan uttag idag kan ha mer än tusen.

Vid ett tillfälle på 90-talet, de viktigaste chipmakers, Intel och AMD, förlitat i stället på en slot baserad anslutningsmetod för sina processorer till följd av genomförandet av L2-cache, i huvudsak en snabb typ av minne som hjälper informationsprocessorn tillgång snabbare. Cacheminnet nödvändig installationen av en så kallad "dotterkort" på en av moderkortets slitsar. Dessutom har processorns funktioner inte förpassas till en enda chip, utan till flera. Efter en tid, de extra kostnader som är förknippade med denna konfiguration uppmanas chip beslutsfattare att återgå till föregående chipset socket versioner.