Vilka är orsakerna till barnfetma?

November 9

Orsakerna till barnfetma är oftast relaterade till val av livsstil, även om de kan också orsakas av biologiska eller genetiska faktorer. Brist på motion och dålig kost är de vanligaste orsakerna till detta tillstånd. Barnfetma kan leda till en mängd andra hälsoproblem hos barn, inklusive sådana villkor som högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes. Enligt Världshälsoorganisationen, är ett barn eller ungdom anses lida av fetma om hans eller hennes Body Mass Index (BMI) är större än 30.

Det anses allmänt att en av de främsta orsakerna till barnfetma är brist på fysisk aktivitet. En 2005 Kaiser Family Foundation studie fann att de flesta barn tillbringar i genomsnitt 44.5 timmar i veckan antingen titta på tv eller använda en dator eller spelkonsol. Många barn också inte gå till skolan, och tillbringar större delen av sin skoldag sitter bakom ett skrivbord. Dessa barn fortsätter att konsumera kalorier, men inte bränna dessa kalorier med motion. Därför är de överskjutande kalorier omvandlas till fett.

TV-tittande går ofta hand i hand med snacking på tomma kalorier, en annan av de främsta orsakerna till barnfetma. Studier gjorda vid University of North Carolina visar att skräpmat och snacks utgör nästan en tredjedel av den genomsnittliga dagliga kaloriintaget för de flesta amerikanska barn. Hög kalori snacks och drycker är ofta tillgängliga för barn från automater i skolan. Eftersom snacks är bekvämt och ofta tilltalande för barn, de fyller ofta upp ohälsosamma biljettpris istället för att äta hela närings måltider.

En annan dålig kost val som bidrar till barnfetma är frekvent konsumtion av snabbmat. För många barn och ungdomar, som går till en snabbmatsrestaurang är det bekvämaste sättet att få en snabb och billig lunch. Snabbmat reklam ofta riktad till barn och tonåringar, och småbarn ibland ytterligare lockas av löftet om en leksak överraskning med en måltid. Biljettpriset på snabbmatsrestauranger är oftast kalori, ger fett, protein och kolhydrater, men saknas i färsk frukt och grönsaker.

Några orsaker till barnfetma tycks vara kopplade till hälsa av den gravida modern. En mamma som röker under graviditeten är mer benägna att ha en fet barn, som är en mamma som är överviktig under sin graviditet. Studier har också visat att barn som ammas löper mindre risk att bli feta eller överviktiga.

Genetiska orsaker till barnfetma är ibland svåra att diagnostisera. I vissa familjer är dåliga matvanor och en stillasittande livsstil gått från föräldrar till sina barn. Men vissa barn har en genetisk predisposition för övervikt. Forskning tyder på att vissa feta barn delar en genetisk avvikelse som kan vara orsaken till deras viktökning.

  • Spela video- och dataspel istället för att få utanför bidrar till barnfetma.
  • Äta ohälsosamma livsmedel, liksom skräpmat, kan orsaka fetma hos människor i alla åldrar.
  • För mycket skärm tid framför en dator eller TV kan begränsa ett barns aktivitet och leda till viktökning.
  • Chips är mycket fett och kalorier men erbjuder lågt näringsvärde.
  • Barn behöver motion, helst utomhus, för att behålla en hälsosam vikt för sin längd och ålder.
  • Barn som konsumerar snabbmat kan vara mer benägna att fetma och ungdomsdiabetes.
  • Livsmedel som innehåller mycket fett och kalorier, som pizza, kan orsaka viktökning och andra hälsoproblem.
  • Forskning visar att barn och vuxna tenderar att äta hälsosammare mat när man sitter ner till en familjemåltid.
  • Inte äter tillräckligt färsk frukt kan bidra till fetma.
  • Barn bör uppmuntras att dricka mer vatten för att förhindra fetma.