Finns Sulfiter i Food farligt?

September 18

Sulfiter har använts i olika former i århundraden för att hjälpa till med att bevara livsmedel såsom torkad frukt, kött och vin. Vissa konsumenter är oroliga för sin förekomst i livsmedel eftersom de inte regleras av de flesta statliga organisationer och vissa människor har biverkningar av dem. Eftersom de anses som en livsmedelstillsats i stället en ingrediens, regulatoriska organisationer som den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA), kräver minimal märkning av livsmedel som innehåller sulfiter.

Enligt FDA, är ungefär en av 100 personer känsliga för sulfiter i livsmedel. Majoriteten av dessa individer är astmatiker, vilket tyder på en koppling mellan tillståndet och addititve. Individer som är sulfit känsliga kan uppleva huvudvärk, andningsproblem och utslag. I svåra fall kan de faktiskt leda till döden genom att stänga ned luftvägarna helt och hållet, vilket leder till hjärtstillestånd.

Tyvärr för sulfit känsliga, en svindlande mängd livsmedel har dem lagt, utöver de som kan vara naturligt förekommande. Vin och torkad frukt är de två största syndarna, men sulfiter kan också hittas på grönsaker och skaldjur. I de flesta fall kommer en restaurang eller livsmedelsbutik inte vet om innehållet i maten det säljer sulfit, och har därför svårigheter att hjälpa konsumenterna att identifiera potentiellt farliga livsmedel. Det finns några företag som riktar människor som är känsliga för denna tillsats, som erbjuder mat som garanterat vara sulfit gratis.

Vin är maten de flesta förknippar med sulfiter, eftersom det har längre stabilitet och hållbarhet när de tillsätts. Jäsningsprocessen vin producerar också sulfiter, så ingen vin kan vara verkligt sulfit fria. Ekologiska viner måste produceras utan ytterligare tillsatser, men för sulfit känsliga detta inte eliminera risken. Andra livsmedel såsom torkad frukt ibland säljs i en "unsulfered" version, vilket innebär att de har producerats utan sulfiter. Unsulfered torkad frukt tenderar att vara matt till färgen, och har en kortare hållbarhetstid, även om det smakar lika bra.

Sulfiter i livsmedel inte är farliga för de flesta av befolkningen, även om de kan leda till obehag i stora mängder. Astmatiker bör försöka vara försiktig med livsmedel som kan innehålla dem, och alla som besöker en läkare på grund av en allergisk reaktion bör se till att detalj vad han eller hon har ätit under de senaste 24 timmarna. De flesta våldsamma reaktioner på sulfiter hända inom en timme att konsumera dem, men det är bättre att fela på sidan av detaljer när det gäller allergier.

  • De som är sulfit känsliga kan uppleva huvudvärk.
  • Sulfiter finns naturligt i många grönsaker och torkad frukt.
  • De flesta viner innehåller sulfiter.
  • De flesta viner innehåller sulfiter, som kan vara besvärande för de som är allergiska för konserveringsmedel.