Vad är frikadeller?

May 24

Serveras antingen kall eller varm, frikadeller är pan-fried malet köttbullar. Denna rejäl och salta skålen sitt ursprung i Danmark. Vad som gör frikadeller unik, jämfört med andra typer av köttbullar, är att de är tillplattade före tillagning, snarare än vänster runda.

Frikadeller är oftast tillverkade av en kombination av olika typer av köttfärs. Traditionellt dessa kött ingår kalvkött, nötkött och griskött. Det är kombinationen av de tre kött som är en av saker som ger dessa pan stekt köttbullar sin unika smak och konsistens.

De olika typerna av kött kombineras, och ägg, ströbröd, mjöl, och hackad lök sättes sedan till dem. Vissa kockar kommer att använda en matberedare för att kombinera dessa ingredienser till en slät pasta, medan andra kommer helt enkelt anställa urgamla tekniken med hand blanda alla ingredienser tillsammans. Oavsett teknik för att kombinera ingredienserna, är bollar bildas sedan från blandningen i storleken av ungefär en rågad tesked, och därefter tillplattade. De tillplattade köttbullar därefter stekt.

När stekt i smör i en het stekpanna, det frikadeller utveckla en krispig yttre lager med anbuds insidor. Vare serveras varm eller kall, dessa pan stekt köttbullar oftast serveras med någon typ av potatis. Om de serveras kall, är potatissallad ofta serveras tillsammans sidan av dem. Om de serveras varma, är de ofta presenteras med kokt potatis.

Efter frikadeller har stekt, om de ska serveras varm, en sås görs ofta från deras späck. Gravy är oftast inte ladled över de platta köttbullar tills de har guldpläterade. I många fall är gravy eras utmed frikadeller, som många föredrar att ha dessa rikliga köttbullar utan sås.

Kokta röda eller vita kål smårätter serveras ofta med varm frikadeller. När serveras tillsammans med denna huvudrätt, är rödkål ofta tillagas med rödbetor och vitkål är stuvad. Annat än potatis, är en kål maträtt den vanligaste biverkningen serveras med detta kött huvudrätt.

Även den ursprungliga frikadeller gjordes från nötkött, kalvkött och fläsk, idag finns det många varianter av det ursprungliga receptet. För dem som inte vill ha rött kött i sin kost, det finns de som ersätter kyckling för några eller alla av köttet, eller använd fisk istället. Dessa variationer av det ursprungliga receptet serveras också både varm och kall.

  • Fläskkött köttfärs är en traditionell kött som används för att göra frikadeller.
  • Serveras antingen kall eller varm, frikadeller är pan-fried malet köttbullar gjorda i Danmark.