Vilka är några av de äldsta kända Statyetter?

February 13

De äldsta kända statyetter som inte kontroversiellt datum till cirka 31.000 år sedan, Senpaleolitikum, som representeras av Venus från Dolni Vestonice, hittades nära Brno i dagens Tjeckien. Denna figur är också den tidigaste kända användning av keramik, av lera bränns vid en relativt låg temperatur. Liksom andra Venusfiguriner, Venus i Dolni Vestonice visar en naken kvinna med stora, hängande bröst, en tunn torso, breda höfter och en odefinierbar ansikte. Dess färg är svart. Den statyett är ca 4 inches tall och 1,7 inches på det bredaste stället.

Venus av Dolni Vestonice är en av flera dussin "Venusfiguriner," statyetter som skildrar nakna kvinnofigurer med stora höfter och bröst. Vissa arkeologer har associerat dem med religiösa hyllningar till fertilitet, men sanningen är att vi inte vet vad de ristade för. De kunde ha ristat endast som kuriosa eller för underhållning. De flesta Venus statyetter var små nog att hålla i handen, och datum till mellan 20.000 och 30.000 år gamla. Många grottmålningar har hittats från samma period, och de äldsta europeiska grottmålningar är i samma ålder som de äldsta Venus statyetter.

Av alla Venusfiguriner, är den med den bästa likheten av ett mänskligt ansikte Venus Brassempouy, som skildrar en kvinnlig huvud med en lugn utseende och lång, mönstrad hår. Hittade i Frankrike, anses detta vara den tidigaste kända skildring av ett mänskligt ansikte, och är daterad till omkring 25.000 år sedan, då kontinental glaciärer fortfarande täckt norra Europa. Detta är en av de enda statyetter från den period som skall snidade från mammut elfenben. De flesta andra är i sten.

På senare tid har två möjliga statyetter av ännu större ålders upptäckts i Golanhöjderna och Marocko. Dessa är de så kallade Venus från Berekhat Ram, och Venus i Tan-Tan, men deras form är så vaga och dåligt att en del forskare har hävdat att de är bara bitar av sten som ser ut som mänskliga figurer på grund av oavsiktlig naturliga processer. Detta argument särskilt gäller det andra, eftersom mikroskopisk undersökning av Venus från Berekhat Ram har avslöjat verktygs markeringar som är entydigt konstlad. Dessa siffror är daterade till ca 250.000 BC och mellan 300.000 och 500.000 BC respektive. Om de faktiskt siffror, kunde de tidigaste kända statyetter datum till mellan en fjärdedel och en halv miljon år före nutid. Moderna människor inte ens utvecklas förrän cirka 200.000 år sedan.