Vad är en Pygmy Marmoset?

February 7

En dvärgsilkesapa är en liten primat som lever i vissa delar av Sydamerika. Den har en distinkt svart ringmärkt svans och kan leva i ca 10 år i det vilda och upp till 20 i fångenskap. Pygmy silkesapor finns vanligen i grupper på upp till sex, som består av en vuxen par och flera kullar. Kosten för en pygmé silkesapa består huvudsakligen av kåda, men den äter också andra djur och frukt. Rovdjur av dvärgsilkesapa inkluderar ormar och rovfåglar.

Pygmy silkesapor är mycket små apor och sällan växa till mer än 6 inches (15,2 cm). Detta gör dem till en av de minsta primater i världen och den minsta av alla silkesapor. Trots apans ringa storleken kan den leva i över ett decennium i det vilda. De flesta exemplar av pygmé marmosetter väger mindre än 7 gram (190 g), med många betydligt lättare. Fysiskt är en dvärgsilkesapa särskiljas genom dess mörkt-ringade svans såväl som en päls som är en annan färg vid sin spets till dess rot.

Den pygmé silkesapa kan hittas i flera sydamerikanska länder, däribland Brasilien, Peru, och Ecuador. Arten har många lokala smeknamn inklusive "lilla lejonet" och "pocket apa." De små aporna lever i regioner av skogar nära floder, särskilt områden som regelbundet översvämmas. Ibland silkesapor kan hittas i områden med bambu. Så mycket av pygmé silkesapa naturliga livsmiljö är hotad från människor, är djuret räknas som sårbar.

I naturen, pygmé marmosetter lever i grupper bestående av ett par vuxna och deras unga. En vuxen Dvärgsilkesapa ser normalt efter dess unga för omkring två födelsecykler. Ibland kan en grupp kan innehålla mer än bara en enda hane, fastän en kommer alltid att vara den dominerande delen. Liksom de flesta primater, är en pygmé silkesapa ett socialt djur, vilket är varför det är ovanligt att hitta ensamma sådana.

Denna apa variant livnär främst på sav och annan trädgummi. Silkesapor göra hål i träd för att komma åt SAP, vilket också skapar en daglig källa till mat när saven fylls. De är också kända, emellertid, att livnära sig på andra djur, såsom reptiler och insekter. En typisk kost innehåller ofta vissa typer av frukt. Medan jakt efter mat, pygmé silkesapor måste vara försiktig med rovdjur såsom boaorm, Harpy örnar och pytonormar.