Vad är Aush?

September 28

Även känd som aash är aush en traditionell afghansk nudelsoppa. Det är förberett med olika grönsaker och myntablad. Soppan s buljong är en tomatbaserade soppa som innehåller yoghurt och andra smakämnen, såsom vitlök och chilipulver. Vissa kockar föredrar att skapa en mer Westernized version av skålen, vilket liknar chili.

Den mängd kött och grönsaker i soppan, liksom dess yoghurt innehåll, gör det packat med näringsämnen. Även om det kan vara en fyllning mat, är det ofta serveras som tilltugg. Liksom andra soppor och chili rätter, det kan också frysa väl och sparas för servering i framtiden som en snabb uttjatade måltid.

Meats som används i aush inkluderar typiskt lamm eller nötkött. Varje köttfärs kan fungera, men dessa två ger de bästa och mest autentiska resultat. Bönor eller ärtor är också ingå i de flesta recept. Kidneybönor är de vanligaste bönor används, även om en blandning av linser och kikärter, eller endera beståndsdelen ensam, kan användas i stället.

Flera specialitet ingredienser som är unika för afghanska köket ingår i de flesta recept. Dessa kan omfatta reshteh eller iranska nudlar, liksom kashk eller förtjockade iranska vassle. Om dessa ingredienser inte kan hittas lokalt, kan de köpas i special afghanska matbutiker eller online. De kan också sättas in västerländska recept, såsom med allrengöringsmedel mjöl.

Vid utarbetandet av aush bör nudlar kokas först. För att garantera den mest autentiska smaken, bör dessa vara reshteh nudlar. Om nudlar är otillgänglig, kommer kokt ris räcker i skålen. Vissa kockar föredrar att använda äggnudlar, wonton ark, eller till och med fettuccine nudlar, särskilt om reshteh är otillgänglig. Göra hemlagad aush deg är ett annat alternativ, och det kommer att ge de närmaste resultat till den traditionella afghanska soppa.

Hemlagad reshteh är så enkelt att göra. Den består av vetemjöl, vatten och salt. Degen blandas och rullas som många andra degar, separeras därefter och lämnas att vila. Den skärs i remsor efter dess viloperiod, och lämnas att vila längre innan de användes i soppa eller andra recept.

Beroende på recept, kan resten av den process som användes vid framställning aush vara ganska komplicerat eller enkel. Meatless versioner av soppan kan ringa för att helt enkelt kombinera ingredienserna, bryna vissa av dem, såsom lök, separat för smak. Andra recept kan kräva att bryna köttet separat medan matlagning grönsakerna tillsammans, sedan lägga till tomatsås för att skapa en oljig sås bas. Kockar bör välja vilka recept som passar deras smak enligt de ingredienser som föreslås.

  • Kidneybönor, en av ingredienserna i aush.