Vad är sharecropping?

September 25

Sharecropping är ett avtal mellan en hyresgäst och hyresvärd där en arrendator får arbeta en tomt i utbyte mot att avstå en del av grödan. Många kulturer har en historia av sharecropping i deras jordbruks förflutna, och vissa nationer fortsätter att tillåta detta jordbrukspraxis. De förhållanden under vilka sharecroppers arbetar är ganska varierande. I vissa regioner är denna praxis en form av PEONSYSTEM som gränsar till missbruk, medan det i andra är det ett rättvist avtal som även kan ge bonden.

Villkoren i ett sharecropping avtal varierar. Jordbrukaren får behålla en tredjedel till hälften grödan, och är oftast förväntas leverera utrustning och frön. Hyresvärdar kan hyra eller sälja varor, ibland på hög kostnad och på kredit, och i vissa fall en arrendator avslutar året i den röda för att han eller hon inte kan betala tillbaka krediten. Under magra år, förmågan att hålla en del av grödan hindrar andelsarrendatorn svälta, men försäljningen av grödan får inte generera tillräckliga inkomster för jordbrukaren att spara pengar eller täcka hushållsutgifterna.

I USA, var sharecropping flitigt från slutet av inbördeskriget genom 1930-talet. Sharecropping blev beryktad under depressionen, när konstnärer och författare dokumenterade bruket utför. Sharecroppers i USA skulle kunna fastna på deras mark genom missbruk kreditavtal, ofta saknade tillgång till en utbildning, och var sällan kunna spara tillräckligt för att köpa mark av sina egna.

Ur synvinkel markägare, kan sharecropping vara fördelaktigt eftersom det ger hyresvärdar med en stadig källa av grödor för försäljning från hyresgäster som tar hand om den mark på egen hand. Markägaren behöver inte betala personal eller upprätthålla försörjningen för arbete i landet, som skär ner på omkostnaderna. För hyresgästerna kan sharecropping vara en fördelaktig arrangemang som också belönar dem för hårt arbete, som en större skörd innebär mer avkastning. Det egna kapitalet i arrangemanget beror mycket på de villkoren i kontraktet, kompetensen hos bonden, och de lagar som ger skydd till sharecroppers.

Sharefarming mer allmänt kan även inkludera avtal för saker som sharemilking, där en bonde väcker mjölkkor på arrenderad mark och hyresvärden accepterar mejeriprodukter som betalning. Vissa kritiker hävdar att sådana arrangemang har en tendens att koncentrera jordägandet i händerna på ett fåtal, medan jordbrukare som berikar mark som tillhör andra människor får några fördelar.