Vilka är orsakerna till Brist?

October 2

Orsakerna till knapphet kan bero på ett antal olika skäl, men det finns fyra primära sådana. Dålig fördelning av resurser, personligt perspektiv på resurser, en snabb ökning av efterfrågan, och en snabb minskning av utbudet är alla potentiella knappa orsaker. Nyckeln är att avgöra vilka orsakerna är så att situationen kan rättas. I vissa fall kan mer än en orsak att orsaka en brist på vissa saker.

En av de viktigaste orsakerna till bristen är dålig resursfördelning. Ofta resurser finns tillgängliga för att möta behoven hos en viss population, men problemet är att de inte har något sätt att komma till folket. Detta kan bero på krig, politiska återbetalning, eller annan sådan stridigheter skapade avsikt av andra människor, oftast som ett sätt att hävda auktoritet. I vissa fall kan humanitära insatser bidra till att lindra dessa situationer, men som kanske inte alltid är möjligt. Även om humanitära insatser hjälper, kan det inte vara tillräckligt för att nå alla människor i nöd.

En annan av de vanligaste orsakerna till bristen är när efterfrågan ökar snabbt, och utbudet inte kan hålla jämna steg med efterfrågan. Till exempel är detta vanligen ses när vissa platser förbereda för en orkan, och det finns en springa på förnödenheter såsom plywood och generatorer. Även om detta knapphet inte vanligtvis varar en längre tid, det visar hur en snabb ökning av efterfrågan kan orsaka en situation att utvecklas. Ytterligare förvärrar detta problem är nedsatt förmåga att få leveranser till drabbade områden, som berör distribution.

Något relaterade till ökad efterfrågan är en minskning i utbudet. Minskningar i utbudet kan hända, dock utan en ökad efterfrågan. Snabba leverans minskar kan bero på naturkatastrofer, såsom torka och bränder. I dessa fall kan situationen bara pågå så länge som en säsong eller ett år, men det kan orsaka en betydande stress för dem som behöver resurser.

I vissa fall kunde orsakerna till knapphet identifieras helt enkelt som de av personliga perspektiv. Med andra ord kan det inte finnas någon brist på varor och tjänster överhuvudtaget. Snarare kan problemet vara att någon tycker helt enkelt att det är en brist och därför antingen försöker bevara mer, eller inte bryr sig om att hitta resursen. Detta kanske inte är en vanlig situation, men kan vara lika allvarlig för dem som har perspektiv knapphet.

  • Väderförhållanden kan orsaka frusna grödor leder till brist på apelsiner och andra citrusfrukter.
  • Hurricane förberedelser leder till snabbt ökad efterfrågan på storm levererar därmed orsakar brist på objekt.
  • Under tider av krig och politiska stridigheter, mat och andra resurser kan vara tillgängliga, men inte tillgängliga för personer som leder till brist.
  • Resurs knapphet kan orsakas av naturkatastrofer.