Vad är en Fack?

March 21

Termen "fack" har både en bokstavlig och metaforisk mening. I bokstavlig mening, är ett fack ett litet utrymme eller fördjupning; Termen kommer från de individuella holkar som används i en duva loft, och det har utvidgats till de små fack som används i många skrivbord och kontors arrangörer för att hålla materialet organiserat och snyggt. I metaforisk bemärkelse, människor använder termen för att prata om att kategorisera saker och organisera dem på ett sätt som är vettigt. Dock är pigeonholing inte alltid en effektiv organisation teknik, och termen används ofta nedsättande.

Människan har tagit upp duvor och andra fåglar i århundraden, så gott exempel på historiska duva loft indikerar. Liksom andra fåglar, duvor som häckar i säkra, mörka, bekväma utrymmen, och folk vanligtvis skapade individuella fack för varje sina avgifter för att uppmuntra dem att bo och minimera stress. De fack skulle också kunna användas för att hålla reda på fåglar, som de är idag, eftersom många duvor anta en viss boet, tillåter människor att snabbt räkna sina fåglar och för att identifiera vem som saknas genom att se vilka hål är upptagna.

Eftersom de små fack i skrivbord och arrangörer liknar hålen används av häckande duvor, att begreppet fack spridning inkluderar möbler också. Som vem som helst med en massa små saker att organisera vet, kan en rad fack vara otroligt användbart. Till exempel kan någon lagra organiserade kvitton i fack, bryta kvitton upp av kategori för att göra dem lätta att hitta. I betydelsen ett fack för att hålla papper och andra material, fack är ganska händig.

Konceptet med en fack som i en kategori eller etikett daterar till 1800-talets mitt. Termen används ofta nedsättande, vilket innebär att de kategoriserade poster trotsar kategorisering, eller att de är fullsatta tillsammans på ett sätt som inte är organiserad eller logisk. Människor ibland även använda den för att referera till sig själva, som i "inte fack mig", vilket betyder att de känner orättvist kategoriserade och tyder på att de skulle kunna användas i mer omfattande, effektiva projekt.

I känslan av abstrakta mentala kategorier, innebär pigeonholing ofta grov förenkling och en brist på förståelse om komplexiteten i en fråga. Det är också ofta tungt baserad i stereotyper, med människor förlitar sig på stereotyper snarare än hårt information för att fatta ett beslut om något.

  • Fack kan hålla reda på pigeon populationer, eftersom de tenderar att anta en viss boet.