Vad är en Gasometer?

October 10

En gasometer är ett objekt som säkert håller en typ av gas vid en jämn temperatur och ett kontrollerat tryck. Generellt är de en del av en större rörsystem operation, används främst för att upprätthålla rätt tryck i systemet. Emellertid gasbehållare kan också helt enkelt användas för att lagra gas för senare användning.

Idén om behållaren har använts sedan åtminstone början av 1800-talet. Vid den tiden utvecklade William Murdoch belysningssystem som använder gas som kraftkälla. För att lagra den nödvändiga gasen, utvecklade han en behållare som skulle upprätthålla den säkra trycksystemet och kunde hålla koll på användningen genom att läsa en meter.

Grundläggande gasbehållare använder en stor behållare fylld med gas och vatten. Gasen sipprar till toppen av behållaren och vattnet fungerar som en buffert vid botten för att bibehålla trycket. Två rör är placerade inne i anläggningen, en utformad för att driva gas i och en annan för att driva ut gasen. Genom att justera mängden vatten inuti behållaren, är gasen trycks ut i rörsystemet. Gas kan sedan återfyllas i behållaren, vilket återigen rör sig till toppen.

Den vattenlösa gasklockan utvecklades under 20-talet. Denna version utnyttjar ett slutet system som håller gasen med hjälp av styrkan i behållarnas konstruktion. Den stora fördelen med detta system är att trycket hålles på en nivå som gör det möjligt för gasen att strömma vid mycket höga hastigheter. I grund och botten, så snart som gasen slås på inom systemet, kommer det att strömma från behållaren till den nödvändiga platsen nästan omedelbart.

Den gasometer design oftare sett i Europa snarare än USA. Under den viktorianska eran, specifikt, innehavare gas var det vanligaste sättet att ge ström till samhällen. Eftersom USA tog längre tid att utvecklas till ett urbant samhälle, var designen inte genomförts på samma nivå.

Många gasbehållare använder naturliga formationer för att hjälpa till i lagringsförmåga av behållaren. En av de bästa funktionerna är saltformationer. Saltgrottor erbjuda en naturlig hållbarhet som hjälper butiks gas. En gasometer byggd ovanpå en saltgruva funktioner vatten pumpas in i bergrummet, skapar saltlösning, ytterligare bidrar till att hålla trycket och temperaturen intakt. Sannolikheten för att gas läcker ut är mycket osannolikt och i huvudsak skapar en naturlig gasometer som kan pågå till synes evigt.