Vad är VGA?

October 20

VGA (Video Graphics Array) är en grundläggande standard för färgupplösning i datorskärmar som idag utgör den minsta gemensamma nämnaren för kompatibilitet. Till exempel när en dator startas det Microsoft Windows operativsystem, öppningsstartbild eller Windows-logotypen visas i VGA-läge med hjälp av en palett av 32 färger och en upplösning på 640 x 480. När systemet är fullt lastad, den förar grafikkort enhet tar över med en högre upplösning.

I början av datorer, skärmar var ursprungligen svartvitt eller två färger. Detta följdes av IBM: s Color Graphics Adapter (CGA) 1981 som skröt en 4-bitars palett av 8 färger och en upplösning på 640 x 280. Adaptern var standard i den nya IBM persondator linje, känd som IBM PC.

År 1984 introducerade IBM en uppgraderad grafikkort. Den Enhanced Graphics Adapter (EGA) bygger på den tidigare standarden genom att fördubbla färgpaletten till 16 färger och en upplösning på 640 x 350. Denna grafikkort sammanföll med den nya IBM PC Advanced Technology linje, mer känd som IBM PC-AT, eller helt enkelt ", en AT." AT hade specifika moderkort teknik och konfigurationsparametrar som blev en tillfällig standard för kloner, vars moderkort fotspår och fall ansågs "AT" eftersom de överensstämde med IBM-standarden.

År 1987 introducerade IMB VGA, som tillverkarna antog en masse. Detta ledde till lång tradition av VGA är den "bas" eller "falla tillbaka" display standard grafikkort. Varje modern grafikkort eller kortet kan visa VGA-läge, men kommer bara göra det om rätt drivrutin inte är närvarande eller inte kan lokaliseras; om det har avsiktinaktiv; eller om operativsystemet inte kan hitta en bättre förare. I Windows-operativsystem, kommer att starta i felsäkert läge visa VGA, som onödiga drivrutiner inte lastas i detta fall.

IBM gjorde ersätta VGA 1990 med XGA (utökat Graphics Array), men vid denna tid Video Electronics Standards Association (VESA) hade släppt en liknande standard kallad Super VGA (SVGA). XGA kunde 65.536 färger med en upplösning på 800 x 600 eller 256 färger vid 1024 x 768, liknande tidiga SVGA normer. Följaktligen Super XGA (SXGA), Ultra XGA (UXGA) och Quad XGA (QXGA) följt, tillsammans med många andra.

Display standarder utvecklats snabbt från denna punkt framåt med många grupperade under den allmänna rubriken "SVGA." Widescreen smaker har en "W" framför displayen akronym, t.ex. "WXGA." Precis som grafikkort har en maximal upplösning, så gör datorskärmar. När du köper ett kort eller monitor, se de högsta normerna för varje enhet är kompatibla.

  • VGA (Video Graphics Array) är en grundläggande standard för färgupplösning i datorskärmar som idag utgör den minsta gemensamma nämnaren för kompatibilitet.
  • Grafikdrivrutinerna hantera högre upplösning displayer.
  • En VGA-kabel.