Vad är Låsning Tång?

June 14

En låsning tång är en anordning som används för att förstå och hålla poster såsom mänsklig vävnad under kirurgiska procedurer. Det är en huvudkomponent i kirurgisk utrustning, som ger kirurger med större skicklighet och förmåga att arbeta i små utrymmen som annars skulle vara svåra att komma åt. Liknar en standard pincett, en låsning pincett tenderar att se ut som en pincett eller tång med mellan gångjärn. Konstruktionen bygger på vägen en hävstång fungerar.

En kirurgisk låsning tång liknar generellt en Kelly pincett, även kallad en klämma. En Kelly klämma, vilket anses vara en hemostatiska pincett eftersom det används för att kontrollera blödning under kirurgi, smalnar av från två runda öppningar upptill till ett par tunna benen på undersidan. Sådana en tång kan variera från omkring 4 inches (10 cm) till väl mer än 9 inches (23 cm) i längd. Den låser genom att stänga tången, varvid två remsor av tänder glider över varandra för att hålla det slutna läget. Det är olåst genom att något vrida den ena sidan av tången vid öppningen gemensamt att bringa tänderna isär.

En sax pincett är en allmänt använd typ av låsning pincett med icke-medicinsk användning som sträcker sig från att hjälpa till hobby crafting att fylla ett behov på fritidsfiske. Denna typ av tång har en serie griptänder i slutet som kan greppa och hålla trådar eller tillåta fri passage av glödtråden. Det används medicinskt för att hålla suturen material inuti en steril operationsfältet medan det threading genom en suturnål. En form av låsning pincett kallas en nål hållare kan då passera nålen genom vävnader för att stänga dem. Scissor pincett används för att hålla suturer inom tandvården kategoriseras som tand pincett.

En annan låsning pincett som används för medicinska ändamål är livmoderns pincett. Den är lång och krökt för att bättre anpassa sig till formen på den kvinnliga livmodern. En särskild typ av låsning livmoder pincett, sk hysterektomi pincett, har små tänder på grippartiet att hålla ligament och hjälpa till med kirurgisk excision.

En låsande tång kan vara tillverkade av olika material. Engångs pincett är gjorda av plast och används endast en gång innan den kasseras. Längre livslängd kirurgiska pincett vanligen tillverkade av högkvalitativt kolstål för att skydda mot rost från frekventa sterilisering. Dessa pincett kan också göras av titan, vilket är lättare i vikt och rostar inte, en huvudsakliga syftet att köpa pincett av detta material. Vissa pincett också görs med volframkarbid legerat med grip områden, vilket kan få dem att räcka mer än fem gånger längre än genomsnittet.

  • Det finns två typer av tång - icke-låsning och låsning.
  • En sax pincett används medicinskt för att hålla suturen material inuti en steril operationsfältet medan det threading genom en suturnål.
  • Vissa pincett är utformade med sax-liknande handtag.
  • Hysterektomi pincett är livmoderns pincett som är utformade med låskuggar att klämma ut de tuffa ligament på varje sida av livmodern som de är som skärs.