Vad är en Sestamibi Scan?

August 9

En Sestamibi scan är nuklearmedicinska metoder gjort för patienter med sjukdomar i bisköldkörtlarna. Det är inte ett diagnostiskt studier eller ett bekräftande test för förekomst av hyperparatyroidism. Det är snarare görs för att särskilja eller lokalisera den påverkade körteln i en patient som redan diagnostiserats med sjukdomen.

Bisköldkörtlarna är fyra små körtlar i nacken och bakom sköldkörteln. Dessa körtlar reglerar nivån av kalcium i blodet för en väl fungerande muskler och nerver. Bisköldkörtlarna normalt övervaka mängden kalcium som cirkulerar i blodet och när kalciumnivån går ner, de körtlar släpper paratyroidhormoner (PTH), vilket stimulerar ben till mer kalcium.

Hyperparatyreoidism är den stora sjukdomen drabbar dessa körtlar. Det orsakar över aktiviteten i körtlar, vilket ofta leder till ökad blodkalciumnivån. Detta beror främst på grund av närvaron av en tumör eller cancer i en eller flera av de körtlar. Symtom vanligtvis närvarande som trötthet, osteoporos eller försvagning av skelettet, skelettsmärta, irritabilitet och depression. Drabbade individer kan också uppenbart med minskning sexlust, återkommande huvudvärk, högt blodtryck, och njursten.

Endokrinologer är läkare som behandlar patienter med hormonobalanser. De diagnostisera ofta patienter med hyperparatyroidism genom att göra en grundlig fysisk undersökning, och med hjälp av blodprover och andra diagnostiska metoder. Behandlingen kan innefatta användning av mediciner och ibland, kirurgi för att avlägsna den påverkade körteln. När behövs avlägsnande av körteln, är en sestamibi avsökning vanligtvis utförs innan operationen för att bestämma läget för den sjuka bisköldkörtel.

Det tar i allmänhet mindre än tre timmar att göra det sestamibi skanning. Tjugo minuter före proceduren, är en patient ibland ges citronsaft för att minska salivproduktionen. Under förfarandet kallas en radioaktiv färgämne technecium99 (Tc-99) sprutas in i patientens ven. En överaktiv bisköldkörtel absorberar ofta denna färg, och detta kan ses i de bilder som tagits under förfarandet. Kirurger, läkare som utför operationer, kan sedan ställa ett schema för avlägsnande av den drabbade körteln med hjälp av en minimalt invasiv förfarande.

Den Sestamibi scan är en relativt säker och korrekt förfarande. Till skillnad från andra jod-baserade förfarandena, Tc-99 Sestamibi scan ger ingen negativ reaktion eller allergi. Efter ingreppet, behöver patienten inte isoleras från andra människor eftersom det radioaktiva färgämne som användes var mycket mild.

  • De bisköldkörtlarna är belägna i halsen bakom större sköldkörteln.
  • Symtom på hyperparatyreoidism kan innefatta återkommande huvudvärk.