Vad är en marginell Placenta Previa?

June 17

Marginell placenta förhandsgranskning beskriver ett tillstånd där placenta fäster lägre än vanligt, nära livmoderhalsen. Detta är en mildare form av fullständig placenta förhandsgranskning, där moderkakan helt täcker livmoderhalsen. Villkoret korrigerar brukar själv som graviditeten fortskrider, eftersom sträckningen av livmodern tvingar moderkakan att flytta bort från livmoderhalsen. Tills denna punkt, är sängläge och täta läkarbesök brukar rekommenderas, liksom steroid skott för att utveckla barnets lungor vid prematur förlossning. Det vanligaste symptomet för marginell placenta previa är vaginal blödning, vanligen orsakade av trasiga blodkärl, med början i andra trimestern.

I de flesta graviditeter, fäster moderkakan till starka övre del av livmodern. När kvinnor har placenta previa, fäster moderkakan till det nedre området, som är tunnare och därmed svagare. Som livmoderhalsen sträcker under graviditeten, blir den nedre delen ännu tunnare, vilket ofta resulterar i klarrött blod som kommer från trasiga blodkärl. Marginell placenta previa är den mildaste formen, eftersom moderkakan fäster bredvid livmoderhalsen utan att täcka det. Moderkakan täcker en del av livmoderhalsen i partiell placenta previa och täcker hela livmoderhalsen i kompletta placenta previa.

Några av de möjliga komplikationer av marginella placenta previa är anemi och blödningar, vilket är anledningen till kvinnor med detta tillstånd är ofta bevakas noga efter förlossningen. Läkare kan också mäta hemoglobinnivåer både modern och hennes barn efter förlossningen, vilket gör anemi som ska behandlas direkt om den finns. Moderkaksavlossning, där moderkakan separerar från livmodern, är en annan risk för marginella placenta förhandsgranskning. Detta tillstånd kan leda till döden av fostret, eftersom, utan moderkakan, han inte längre får syre eller näring från modern. En risk för placenta previa är tidig förlossning, varför läkarna kan erbjuda gravida kvinnor steroid skott att hjälpa till att utveckla barnets lungor om problemet inte har rättat sig efter den tredje trimestern.

Orsaken till marginella placenta previa har inte fastställts, men det finns några kända riskfaktorer. Till exempel, mammor som bär flera barn i en graviditet och de som har fött barn tidigare har en ökad risk för detta tillstånd. Kvinnor som har haft placenta previa, kirurgi på livmodern, eller ett kejsarsnitt löper också högre risk för placenta previa. Kvinnor som röker och de som är under 20 år eller över 35 år har också en ökad risk för detta tillstånd.

  • Tills marginell placenta previa korrigerar sig, kommer sängläge underrättas.