Vad är Kosher mat?

June 26

Kosher mat är mat som möter judiska dietlagar eller kashrut. Ordet kashrut kommer från ett hebreiskt ord för "fit" eller "korrekt". Även om många obekanta med begreppet antar "kosher mat" är "nyttig mat", det faktiskt hänvisar till någon mat som har upprättats i anslutning till judisk lag, eller halacha. Omvänt, livsmedel som säljs som "judisk" är inte nödvändigtvis kosher. Kreplach, cholent, kugel, latke och kishka är alla traditionellt judiska livsmedel, men om de inte har upprättats i enlighet med kashrut, kommer de inte att vara kosher.

Kashrut har en ganska omfattande uppsättning lagar. Det finns lagar som härrör direkt från Torah eller bibeln (d'orita) som i allmänhet har större betydelse och andra som har identifierats under åren med rabbinerna (d'rabanan) eftersom det kan finnas vissa oklara aspekter av den bibliska lagen ensam. Dessutom finns det en hel del tvister över nyans av kashrut. Som ett resultat, vad ett segment av den judiska församlingen anser som kosher kanske inte jive med det av ett annat segment. Det finns dock många överenskomna allmänna regler.

Förbjudna Djur

En god del av kosher livsmedelsbestämmelser, och kanske lagar som är några av de mest kända bland icke-judar, har att göra med särskilda djur som inte kan konsumeras - gris antagligen den mest kända. Enligt Torah, klöv kan idisslar-tugg däggdjur vara kosher. Kor, hjort, får och getter, till exempel, kan vara kosher, medan grisar och kaniner, till exempel, aldrig är. Endast vissa fåglar kan anses kosher i USA, inklusive kyckling, anka, gås och kalkon. För skaldjur eller fisk att vara kosher, måste den ha fenor och lätt flytt skalor, som tonfisk, karp och sill. Skaldjur i allmänhet, och hummer, räkor och musslor specifikt, är inte kosher.

Kosher Slakt

Kashrut har mycket omfattande lagstiftning om rätt slakt av djur också. Så, medan ett speciellt djur, som en ko, kan vara kosher, om det inte är ordentligt slaktas är det inte kosher. Både fågel och kött måste slaktas under strikta kostråd kallas shechita. Dessa regler för slakt kräver bland annat att (1) endast utbildade slaktare shochet) utföra slakten, (2) djuret inte har några medicinska fel som en sjukdom, (3) djuret avlivas med en vass kniv och en snabb rörelse till halspulsådern, och (4) så mycket blod avlägsnas som möjligt genom en process som kallas kashering.

Den Separation av Mejeri och kött

Mjölk och kött kan inte ätas eller tjänat ihop. Faktum är att många observanta restauranger är uteslutande mejeri (milchig) eller kött (fleishig) för att säkerställa att det inte finns någon korskontamine observera denna aspekt av kashrut Pareve mat -. Livsmedel som varken kött eller mejeriprodukter, till exempel grönsaker, ägg, fisk, och säd - kan oftast serveras och ätas med antingen kött eller mejeriprodukter. Rabbinic lag omfattar fjäderfä i detta förbud så stekt kyckling som har panerad med en mjölkbaserad smet inte kosher, men eftersom fisken är pareve är kosher mjölk slagna och stekt fisk eller bagels med flytande och cream cheese.

Kosher Kitchens

Kosher kök måste ha flera uppsättningar bestick, grytor, pannor, fat, och allt annat som kommer i kontakt med livsmedel för att använda med mjölk och kött. Dessutom kan tallrikar och bestick i en kosher kök inte tvättas tillsammans. Om ett kök har två handfat eller diskmaskiner, är det en idealisk inställning för en kosher familj; om inte, är separata tvätt skopor används ofta. Porslin och köksredskap måste torkas med hjälp av separata rack eller kökshanddukar också.

Produktmärkning

Det finns många andra regler som skall följas för att något ska anses kosher mat. För att göra identifieringen lättare för konsumenterna, är kosher mat ofta identifieras som sådana genom sin kashrut certifiering på maten paket. Kashrut certifiering indikeras generellt med en identifierbar symbol (hechsher) eller med ordet pareve. För att få den certifiering, måste en auktoriserad Rabbi övervaka processen maten gick. Eftersom olika valörer tillämpar olika nyanse tolkningar av kashrut, det finns faktiskt många olika typer av symboler baserat på den kosher certifierande organet. Unionen ortodoxa församlingar är en vanlig certifierande myndighet i USA, vars symbol är bokstaven "U" inne i en cirkel.

Ordet "Kosher" på amerikansk engelska

Även den formella användning av det hebreiska / jiddisch ordet "kosher" tekniskt bara hänvisar till mat som är "rituellt passform eller ren," det har kommit att bli vanligt, men informellt används i amerikansk engelska för att hänvisa till de flesta någonting, mat eller annat sätt, att är lämpligt, legitimt, korrekt, eller äkta. Istället för att säga "det är inte rätt", skulle man kunna säga "det är inte kosher."

 • Kor och andra klövbärande, CUD tugga djur är kosher.
 • Grisar anses inte kosher.
 • En kalkon anses vara en kosher djur.
 • Köttet från getter kan vara kosher.
 • Den Torah ger några av de regler för fastställande kosher mat.
 • Enligt kosher dietary lag, bör mejeri hållas åtskilda från kött.
 • Kosher mat kan innehålla rådjur.
 • Kosher pickles.
 • Kosher slaktare erbjuder ofta korvar gjorda av nötkött, kalkon och annat kött i stället för fläsk.
 • Efter slakt, måste en kosher kyckling sedan läggas i blöt i vatten i 30 minuter, saltade i en timme, och sedan sköljas tre gånger.
 • En rabbin måste övervaka maten beslutsprocessen innan kosher mat kan märkas med kashrut certifiering.
 • Matzoh är en kosher mat som traditionellt serveras under påsken.
 • Eftersom fisk är pareve, flytande serveras med färskost fortfarande anses kosher.