Vad är Pearl Harbor?

October 11

Pearl Harbor är en United States marin bas ligger på ön Oahu i delstaten Hawaii. Förutom att vara en aktiv flottbas och hem för USA: s Stillahavsflottans, denna hamnen var också platsen för en ökänd attack som lanserades i USA i andra världskriget. Eftersom Pearl Harbor är en aktiv bas, är tillträdet begränsat, även om gästerna kan besöka USS Arizona Memorial, en webbplats som inrättats för att fira händelserna av 1941 attacken.

Denna naturliga hamnen hade använts av de infödda hawaiibor för generationer innan Hawaiiöarna annekterades av USA 1900. USA militären erkände det potentiella värdet av webbplatsen, och bestämde sig för att skapa en flottbas där, med hjälp av Pearl Harbor till hysa Stillahavsflottan. Webbplatsen är idealiskt beläget för lokalisering av en Navy bas, eftersom det kan användas som en hoppa ut punkt för att nå stora delar av Asien.

Den 7 december 1941 Empire of Japan lanserat en smygattack mot Pearl Harbor. Målet med den japanska attacken var att lamslå Stillahavsflottan, vilket gör det svårt för USA att gå in i den växande världskriget. I attacken, var uppskattningsvis 2350 människor dödades, medan 19 fartyg och över 200 flygplan förstördes eller gravt handikappade. Men eftersom japan inte attackera amerikanska skeppsvarv i Kalifornien, medan flottan har inaktive, amerikanerna var fortfarande kapabel att återuppbygga den.

Attacken mot Pearl Harbor uppskrämd och rasande amerikaner, varav många hört nyheten efter söndag gudstjänster. Det utlöste en våg av antijapanska känslor, med många amerikaner är förståeligt upprörd över vad de såg som en lömska beslut att göra en smygattack, snarare än att göra en formell krigsförklaring. Händelserna Pearl Harbor slungades USA i andra världskriget, tvingar nationen att ta ställning och engagera sig i både Stilla havet och europeiska teatrar.

Även om attacken mot Pearl Harbor är typisk, som en blixt från klar himmel, är det faktum att de flesta medlemmar av den amerikanska regeringen var väl medveten om att fientligheterna mellan USA och Japan var eskalerande, och att krig mellan de två nationerna var förmodligen oundviklig . Vissa konspirationsteoretiker hävdar till och med att amerikanerna visste om den kommande attacken, även om detta är diskutabelt; människor som president Roosevelt säkert visste dock att frågor mellan USA och Japan skulle komma till ett huvud snart, tvingar ett beslut.

En dag efter attacken mot Pearl Harbor, gjorde president Roosevelt ett tal till ett gemensamt möte i kongressen, be kongressen att godkänna ett krig mot Japan. Detta tal inkluderar den berömda raden "en dag som kommer att leva i vanära."

  • Japanattacke amerikanska militära anläggningar på Hawaiis Oahu ön på 7 December 1941.
  • Efter attacken mot Pearl Harbor, började den amerikanska flottan att eftermontera sina befintliga fartyg med fler luftvärnsvapen.
  • Produktionen av C-47 och andra militära flygplan var ramped upp efter attacken mot Pearl Harbor.
  • USS Arizona Memorial på Pearl Harbor.