Vad är Dolby Surround Sound?

February 15

Dolby har förbättra ljudet i flera decennier, men den verkliga mor till alla surround-ljud kodningsscheman i hemmabiosystem är Dolby Surround Sound (introducerades av Dolby Laboratories 1982). Du € ve förmodligen sett reklam för Dolby i början av filmer. Men du € ve förmodligen aldrig känt exakt vad Dolby gör.

Här är några detaljer om Dolby Surround Sound:

  • Dolby Surround Sound kodar fyra analoga ljudkanaler i två kanaler för lagring och överföring eller båda. Om du spelar Dolby Surround på en normal stereo, får du två kanaler. Om du spelar den på en Dolby Surround-aktiverade dekoder enhet, separerar enheten de hela fyra kanaler för uppspelning.
  • Med Dolby Surround, de fyra kanalerna koda vänster fram, center, höger front, och monofoniska surround som sina kanaler. Vänster, center och höger kanal är fullfrekvenskanaler, vilket innebär att de bär hela skalan (20 Hz till 20 kHz) av ljudfrekvenser. Den fjärde (bak) surround-ljudkanal är en begränsad bandbredd kanal, vilket betyder att den bär endast en delmängd av frekvensområdet (inte den verkliga lågfrekventa eller högfrekvent grejer).

Först kunde konsument audio / video-mottagare med Dolby Surround avkodare separera enbart vänster, höger, och monofoniska surroundhögtalarkanaler. Men med tillkomsten av Dolby Pro Logic 1987, kunde mottagare avkoda centerkanalen också. De konsumentenheter tog bara ett tag att utveckla samma processorkraft som de dyrare biografer hade ombord.