Vad är stovies?

December 19

Stovies är en traditionell skotsk specialitet maträtt, även känd som brändes potatis, som har sitt ursprung främst som ett sätt att använda upp resterna. Många olika recept för stovies finns, beroende på region av Skottland, de tillgängliga ingredienser och familjeförmåner. Potatis är en viktig ingrediens, tillsammans med kvarvarande kött och grönsaker. Skålen är vanligtvis tillagas i en stor pott med alla ingredienser tillsammans inne, och den resulterande biljettpriset liknar en extremt tjock, rejäl gryta. Att spetsa till måltiden, havre kakor och en grönsak baserad sida skålen som "Rumbledethumps" kan även serveras.

En av historierna om ursprunget stovies säger den skotska specialitet uppstod från bruket av de rika hushållen ger sina oönskade rester från söndagen måltiden till sina tjänare. Väl hemma, skulle tjänarna använda dessa munsbitar för att skapa en aptitretande, fyllning maträtt som skulle pågå ett tag. De gjorde detta genom att lägga överblivna bitar av kött, späck, och andra objekt till skivad potatis och kokta allt tillsammans för att skapa en komplett maträtt.

I modern tid i Skottland, stovies är fortfarande ett vanligt sätt att använda upp matrester så att maten inte går till spillo. Det finns otaliga varianter på receptet, beroende på de regionala preferenser, men de grundläggande ingredienser som förblir konstant är potatis, ofta kallade "tatties" av den skotska, och någon form av kött. Vissa familjer har till och med egna hemliga recept.

Några vanliga objekt som ofta varierar mellan recept inkluderar kryddor, grönsaker som morötter eller rovor och mängden fukt används. Den typ av kött som används för att göra stovies varierar också mycket. Det kan göras med hjälp av nötkött, lamm, eller korv. Kyckling och fisk är också användas utöver vegetariska substitut.

Vanligtvis när du förbereder stovies, köttet som används är vad var rostade för en av veckans middagar skuren i små bitar, tillsammans med späck från pannan. Lager eller buljong kan också användas för fukt eller ens vatten om det inte finns något mer smakrik tillgängliga. Några möjliga kryddor inkluderar salt och peppar, persilja, eller muskot. Potatisen skivas tunt och en hackad lök ofta ingår, tillsammans med hackad morötter eller rovor om så önskas.

Alla ingredienser i stovies kokas tillsammans i en kastrull eller kruka, och skålen kan tillagas i ugnen eller ovanpå spisen. Resultatet liknar en tjock gryta med majoriteten av vätskan absorberats av de andra ingredienserna. Havrekakor, "Rumbledethumps," som är en kål och potatis skålen, rödbetor, eller "Skirlie", som är en typ av skotsk fyllning, används ofta som ackompanjemang.

  • Potatis kan användas för att göra stovies.