Vad är fullkorn kex?

May 2

Fullkorn kex, i motsats till vanliga vita kex, är gjorda av mjöl som utnyttjar hela korn. Som ett resultat, de erbjuder mer näring än kex som inte görs med hela korn. Detta orsakar många individer att visa fullkorn kex som ett hälsosammare alternativ. Många bagare inkluderar även andra hälsosamma ingredienser i sina recept för att bidra med ytterligare näringsvärde till färdig kracker.

Alla fullkorn kex börja med fullkornsmjöl. Dessa typer av mjöl görs genom att mala ner kli, groddar, och frövita av säden. Andra typer av mjöl endast utnyttja frövitan.

Bland de typer av mjöl som används för fullkorn kex, hela vetemjöl och grahamsmjöl är de vanligaste. Båda har en grov textur och är tillverkade genom att mala ned vete. Grahamsmjöl maler kli och groddblad separat emellertid nedslipning kliskiktet till grova bitar och grodden skiktet i fina bitar. Hela vetemjöl maler hela utsädet ner på en gång. Bakers får använda andra fullkorn mjöl - som rågmjöl, speltmjöl och sojamjöl - men dessa tycks mindre vanligt i kracker recept.

Ytterligare ingredienser är vanliga i fullkorn kex inkluderar salt, olja och vatten. Oljan och vattnet ger tillräckligt med fukt för att bilda en platt deg. Salt ger smak till musikanter. Vissa kockar rulla degen i allrengöringsmedel mjöl, och en del även lägga till en liten mängd av allrengöringsmedel mjöl i med fullkornsmjöl för att ge en finare konsistens.

Beroende på personliga preferenser, bagare lägga till andra kryddor och ingredienser till sina recept som ytterligare förändrar smaken. Frön, inklusive sesam, kummin och vallmofrön, bidrar en subtil smak och en ny dimension av textur. Kryddor, liksom vitlökspulver och lökpulver, skapa en cracker med en mer välsmakande smak. Honung och socker till sötma till kracker. Dehydratiserade grönsaker, rostade och fint hackad, lägga till fler vitaminer och skapa en näringsmässigt välbalanserad kracker.

I de flesta kracker recept, bagaren först blandar de torra ingredienserna tillsammans. Han eller hon lägger oljan tills den kombineras med de torra ingredienserna, sedan lägger långsamt vattnet tills en deg former. Kocken måste knåda och kavla ut degen innan du skär det i formerna han eller hon önskar för musikanter. Dessa utskurna bitar av degen bakas tills de är knapriga och brynt.

Fullkorn kex har mer näringsvärde än andra typer av musikanter. Raffinerad mjöl endast använder endospermen, som innehåller huvuddelen av kärnans kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler. Fröet innehåller extra vitaminer, proteiner, mineraler och nyttiga fetter, dock, och kli innehåller vitaminer, fibrer och antioxidanter. Medan kex gjorda med raffinerat mjöl fortfarande näringsvärde, kex gjorda av hela korn har en mer komplett näringsprofil.

  • Vete används vanligtvis vid framställning av fullkorns kex.
  • Vitlökspulver kan användas för att säsong en hel säd kracker.
  • Vallmofrön lägga till en subtil smak till fullkorn kex.