Vad Är Delaware Tribe?

May 7

Delaware Tribe är en indiangrupp traditionellt från USA: s östkust. Före europékontakten, de är belägna i dagens delstaterna New Jersey, Delaware och Pennsylvania. Idag, finns den största koncentrationen av denna etniska grupp i Oklahoma, det område där många indianer flyttades på 1800-talet.

Även känd som Lenapen, är namnet härstammar från kulturen ord för "folket". Efter europeiska kolonisationen, var den grupp som avses i deras gemensamma namn på grund av dess närhet till Delawarefloden, uppkallad efter en brittisk Herre. Delaware Tribe talade ursprungligen dialekter av språkgruppen Algonquin, särskilt Unami och Munsee.

Delaware Tribe hade ett långvarigt mönster för överlevande bort av miljön. De livnärde sig genom plantering av majs och bönor samt små mängder av jakt och fiske. Delaware indianer levde i stora bosättningar uppdelade i matriarchal klaner som var mottagna mark från en enad kollektiv.

Europeiska kontakt gjordes först under 1524. Tidiga franska upptäckts identifierade indianer nära det område som nu kallas att ha varit ockuperat av Delaware Tribe. Ett århundrade senare började holländska nybyggare att bedriva handel med Lenapen, speciellt bäverskinn. På 1700-talet var de Lenapeindianerna måltavla Mähren kyrkan för konvertering till kristendomen. Detta förhållande fortsatte som Delaware Tribe senare flyttade västerut.

Stammen relation med de amerikanska kolonister och regeringen var en komplicerad. De sidiga ursprungligen med den franska under de fransk-indianska kriget, men snabbt ändrade sidorna efter den engelska gjorde vinster. Stammen anslöt sedan Pontiacs krig mot britterna och slutligen stödde nybyggarna under det amerikanska frihetskriget. Lenapeindianerna hjälpte leverera den kontinentala armén och erkände den nya nationen före dess seger.

Under 1800-talet, var Lenapen långsamt tvingas från sina marker. Många flydde till Ontario i Kanada, där reserverna sattes upp för stammen. Senare resten kvar att reservationer är etablerade i Oklahoma, sedan kallade indiska territoriet. Även om Delaware Tribe inte lider av samma nivå av folkmord som andra indianer, de var tvungna att köpa sin mark i Oklahoma från Cherokee, lämnar en fråga om huruvida de var en del av den Cherokee nationen eller inte. Denna debatt slutligen avgjord och Delaware Tribe befanns vara en separat enhet, men federalt erkända.

  • William Penn och andra Quaker kolonister bildade avveckling av Pennsylvania för att driva de Delaware indierna ut.
  • Delaware Tribe stödde den kontinentala armén och senare det nybildade USA.