Hur tar jag bort bläckfläckar?

March 8

De metoder genom vilka man skulle ta bort bläck fläckar kan variera kraftigt beroende på hur allvarlig fläcken, typ av bläck, hur lång tid det har stelnat och många andra faktorer. Taktik för att ta bort en bläck fläcken är annorlunda än många andra fläckborttagningsprocesser. Dessutom kan en specifik typ av bläck på en specifik typ av tyg kräver en annan rengöringsmetod än en annan typ av bläck på en annan typ av material. Den universella regeln för borttagning bläck fläckar, är dock att ju tidigare processen börjar, desto större är sannolikheten att fläcken kan tas bort permanent. Vissa bläck fläckar, kan dock vara omöjligt att ta bort, men de kan i regel minskas.

Innan en bläck fläcken, rekommenderas det att ett testar det speciella lösningsmedel eller kemikalie på tyget. För att göra detta, bör en mindre märkbar område på tyget väljas. Om en viss kemikalie eller ens en viss rengöringsmetod verkar skada detta område, kan man kunna undvika att skada det område där bläcket färgas tyget genom att välja olika kemikalier och rengöringsmetoder.

Den vanligaste bläck fläcken kommer från bläcket på en kulspetspenna. Olyckligtvis kan fullständigt avlägsnande av en sådan fläck vara svårt på grund av det faktum att kulspetspenna bläck består ofta av flera olika typer av kemikalier. Fläcken kan fortfarande betydligt bleka eller ljusare, men detta kan kräva viss uthållighet och användning av flera olika kemikalier eller lösningsmedel.

För det mesta, kan man ta bort bläckfläckar genom att ta en viss kemikalie eller lösningsmedel och blotting det på det drabbade området med antingen en ren trasa eller bomullstuss. Det drabbade området bör därefter sköljas med vatten. De flesta lösningsmedel bör inte appliceras direkt på ett tyg yta. Det kan leda till lösningsmedlet i blöt djupt in i drabbade tyget och potentiellt orsaka obotliga skador.

Glycerin, en kemikalie som finns på de flesta apotek, används ofta för att ta bort bläckfläckar. Om otillgänglig, kan glycerin bytas med vanliga hårspray, som faktiskt kan appliceras direkt på tyget. Andra produkter som kan användas för färgfläckborttagning inkluderar tvättsprit, en blandning av vatten och bakpulver som skall tillämpas som en tjock pasta, eller en blandning av vatten och en mild tvättmedel för att gnuggas lätt upp ett lödder på den drabbade tyget . Dessa produkter och metoder visar generellt framgångsrika i att ta bort de flesta bläck fläckar från bomull kläder.

Vissa bläck fläckar är mycket svåra att ta bort och kräver starkare kemikalier eller lösningsmedel. Efter försök ovannämnda metoder och produkter, kan man försöka läsk det drabbade området med aceton nagellacksremover. Detta är en ganska sammandragande produkt, men det anses säkert att använda på kläder. Dessutom potenta kommersiella fläckborttagnings finns tillgängliga på marknaden i de flesta länder.

Vita skjortor kan vara den svåraste att ta bort bläckfläckar från. Om andra metoder misslyckas, kan man applicera en liten mängd blekmedel blandas med vatten till tyget, med en ren trasa eller bomullstuss som vanligt. Tyget måste då omedelbart och noggrant sköljas för att undvika att skada fibrerna i kläderna.

Efter försök dessa olika metoder för att ta bort bläck fläckar, rekommenderas att den dåvarande rengjorda tyget är maskintvättas i kallt vatten. Innan du flyttar tyget till torrare, bör man se till att fläcken har tagits bort eller minskat. Värmen från torken kan orsaka en kvardröjande fläck att ställa in och potentiellt bli permanent.

  • Gnugga alkohol kan bidra till att undanröja märkpenna fläckar.
  • Efter tyget plats rengörs bör det tvättas regelbundet med kallt vatten tvätta.
  • Ett blekmedel och vattenblandning kan vara till hjälp för att ta bort bläckfläckar.
  • Nagellacksbort kan ta bort några bläckfläckar.
  • Bomullstussar är användbart vid rengöring.