Vilka är de olika typer av läder?

March 13

I dess vidaste bemärkelse, är någon typ av garvat djurhud läder. Olika typer av läder kännetecknas av både typen av djurhud som används och de garv och tillverkningsmetoderna. De vanligaste typerna är gjorda av koskinn, men läder från andra djur, såsom kängurur och strutsar, är också populärt i vissa applikationer. Olika läder sorter är anpassade till olika ändamål, bland annat kläder, skor, väskor, bok bindande, och trummor.

En djurhud kan göras till läder genom ett antal olika metoder, vilka var och en ger olika egenskaper till den slutliga produkten. Läder garvat med grönsaksbaserade produkter är smidig men kan skadas av exponering för vatten. Alum-garvat läder, skapad med aluminiumsalter, mindre smidig och kan ruttna i vatten, men det kan göras i betydligt ljusare nyanser än vegetabiliskt garvat läder. En nyare metod för garvning, med hjälp av kromsalter, resulterar i en mycket smidigt läder som håller uppe relativt väl i vatten. Hjärna garvat läder eller gulbrun, gjort med djurhjärnor eller andra emulgerade oljor, är tvättbar och betydligt mjukare än någon av ovanstående sorter, men det är också den mest sällsynta, eftersom det är kostsamt och tidskrävande att producera.

Styvare, mer hållbara typer av läder, lämpliga för användning i fat, bokbindning, och, historiskt, pansar, skapas med olika metoder. Rawhide görs genom att skrapa djurhud, behandla det med kalk, och stretching det hela torkprocessen. Kokning i vatten eller vax är en annan metod som används för att göra extremt hårda läder.

De mjukare typer av läder kan framställas i ett par olika sätt. Fullnarvskinn, som används i de finaste läderprodukter, ändras inte förbi ta bort hår och garv huden, så det kräver råvaror av utmärkt kvalitet. Top-skinn slipas på ena sidan och ges en artificiell spannmål för att gömma felaktigheter i råmaterialet. Den andra sidan av denna typ av läder är otydlig. Suede är otydlig på båda sidor, som det skärs från insidan av en djurhud.

Andra typer av läder inkluderar lackläder, som har en mycket glänsande, slät yta, ofta belagda med plast; och CHAGRIN, en grov läder oftast färgad grön. Många speciella typer används i lyxprodukter från handskar till pocketböcker. Belting läder är tungt och slitstark och kan bibehålla sin form exceptionellt bra. Nappaläder är känd för sin mjukhet, såsom är slunk, tillverkad av huden av en kalv foster. Vachetta läder används vanligen som trim på handväskor.

  • Suede är en typ av läder som har en luddig, sammetsliknande yta.
  • Boots är ofta gjorda av läder.
  • Struts läder används ofta för att göra plånböcker.
  • En läderväskan.
  • Fullnarvskinn produceras genom att ta bort hår och garv huden, och kan göras från endast den finaste råvaran.
  • Bonded läder.