Vad var Crash 1929?

April 26

Kraschen 1929 är ofta som förebådar den stora depressionen i USA. Även historiker debattera denna punkt, den plötsliga, snabba och betydande nedgång på aktiemarknaden tog öden många och lämnade många i stor skuld, eftersom de hade lånat för att få lager. Vissa människor är under det felaktiga intrycket att Crash 1929 avser en enda dag, men i själva verket flera dagar och deras efterverkningar omfattar Crash.

1920-talet hade varit en tid av växande välstånd, och intresset för aktiemarknaden, prospektering och investera växte eftersom så många skyldig sitt välstånd till investeringar som betalats ut stora. Inte bara de rika, men också många människor av genomsnittlig inkomst såg börsen som ett sätt att bli rik snabbt, så investeringen av alla eller de flesta av människors fonder var extremt hög. Sedan kom Svart tisdag den 24 oktober 1929, anses vara den första dagen i den Crash 1929.

På Black Tuesday, aktiekurserna rasade, vilket skapade stor panik bland investerare. Några valde att vänta ut det, medan andra snabbt sålde. Denna kombination av investerare stanna upp, och andra som säljer snabbt, eller till och med köpa aktier som säljs till lägre priser, innebar den återstående veckan var fylld med betydande instabilitet på aktiemarknaden. Vid nästa vecka, panik var extrem, vilket resulterar i sjukligt namngivna svarta måndagen den 28 oktober 1929, där människor säljs så mycket de kunde, skapa lägre och lägre värderade lager.

Genom nästa dag, med människor fortfarande oroligt sälja vad de kunde bli av, många var "förstörd" ekonomiskt. De som höll sina lager slutade med lager som kan ta en livstid att återhämta sig i pris, och ibland aldrig gjorde när företag som utfärdar sådana lager gick i konkurs. Eftersom många företag hade betydande innehav i aktiemarknaden, företag och privatpersoner har både påverkats.

Genom de flesta av november priserna fortsatte att sjunka, och om folk inte hade panik i slutet av oktober, var de säkert väl på väg till ekonomisk ruin i mitten av november. Då var det för sent för de flesta. I slutet av Svarta måndagen, har börsen tappat cirka $ 14000000000 $ (USD) av sitt värde. Total förlust i den första veckan av Crash 1929 var ungefär $ 30000000000 USD.

Gjorde Crash 1929 resultat i den stora depressionen? Du kan aldrig få ett enda svar från historiker eller ekonomer. Många tror att den stora ekonomiska uppsvinget under 1920-talet ledde till en oundviklig "byst", och att detta var bara en del av en standard konjunkturcykel.

Det är sant att Crash 1929 orsakade många människor att förlora sina besparingar och sina hem på grund av oförmåga att möta lån. Dessutom företag viks i snabb takt, vilket påverkar även icke-investerare som plötsligt ställdes inför hög arbetslöshet. Det absolut inte kan ses som den enda orsaken till depressionen, men det var definitivt, oavsett hur tolkas, en stor bidragande faktor till de mycket grova ekonomiska tider som följde.

  • Börskraschen 1929 är vanligtvis knuten till den efterföljande fattigdom och umbäranden av depressionen eran.
  • Aktiemarknaden är nära knuten till hälsa av ekonomin.