Vad är Tillbaka till framtiden?

April 8

Tillbaka till framtiden är en populär science fiction komedi spelfilm som släpptes 1985. De filmstjärnor Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, och Crispin Glover, och regisserades av Robert Zemeckis, med Steven Spielberg som en verkställande producent. På dess release, väckte filmen i $ 210.000.000 US dollar (USD) i USA ensam, och var den mest inkomstbringande filmen 1985. Filmen följdes senare av två uppföljare.

Filmen handlar om en ung man vid namn Marty McFly, som går tillbaka i tiden för att möta sina föräldrar när de var tonåringar, med hjälp av en tidsresande Delorean bil skapad av Doc Brown. I filmen, blir Martys tonåriga mamma, Lorraine, attraherad av honom, och Marty måste hjälpa sin far nerdy vinna henne över - om han inte gör det, kommer historiens ändras, och Marty och hans syskon kommer att upphöra att existera. Lyckligtvis lyckas Marty att få hans tonåriga föräldrar tillsammans, så världens ordningen återställs. Han reser sedan tillbaka till nutid genom att utnyttja el från en blixt under en storm för att driva tidsresande bilen.

Den ursprungliga Tillbaka till framtiden filmen var så populär att regissören Robert Zemeckis bestämde att filma två uppföljare, även om det ursprungligen tänkt som en fristående film. I den första uppföljaren, går Marty in i framtiden för att hjälpa sin familj, medan det i det sista kapitlet i trilogin, Marty och Doc Brown gå tillbaka till vilda västern. Även uppföljarna var populära, har de inte når biljettintäkterna framgång den ursprungliga filmen, med respektive biljettintäkterna försäljning av $ 118.000.000 dollar och $ 88.000.000 USD. Under 2002 har alla tre filmerna släpptes tillsammans i en box från Universal Studios Home Entertainment.

Tillbaka till framtiden anses vara en klassiker film, och förekommer ofta i kabel och tv-nätet. Det har också inspirerat en åktur på Universal Studios temapark, och en animerad TV-serie. Det var också avgörande för att lansera filmkarriär för sin stjärna, Michael J. Fox.

  • Steven Spielberg var exekutiv producent för "Tillbaka till framtiden".
  • Sci-fi komedin "Tillbaka till framtiden" visas ofta på kabel och tv-nätet.