Vad är Detective Fiction?

June 20

Deckare är en typ av deckare som fokuserar på den heroiska detektiven så mycket som själva brottet. Även genren ofta sägs ha sitt ursprung med författare som Edgar Allen Poe och Steen Steensen Blicher, har deckare funnits sedan urminnes tider. Eftersom genreâ € s officiellt erkännande på 1800-talet, har deckare utvecklats på olika sätt, inklusive korrigeringar personligheter av hjältar och ändringar i tonen. Det finns också många varianter på deckare, inklusive några som är nästan som äventyrsberättelser, och andra som är mer som skräck.

I de tidigaste deckare, hjälten var vanligtvis en mycket sofistikerad individ, och berättelserna nästan alltid fokuserat på intelligens detektiv, hans klokhet och hans förmåga att överlista den kriminella. En allmänt välkänt exempel på denna typ av detektiv karaktär är Sherlock Holmes. Det fanns många andra detektiv tecken modelleras till viss del eller annan efter Sherlock Holmes, och mer än ett fåtal var populära nog att generera en serie romaner.

En annan vanlig typ av detektiv karaktär är den hårt bitit privata ögon. Dessa tecken var särskilt populär i massa deckare berättelser från 1920-talet. Vanligtvis var de något mindre raffinerade än detektiver i "Sherlock Holmes" traditionen, och de ofta tvungna att förlita sig på tarmar så mycket som hjärnor för att lösa brottet. Phillip Marlowe är ett klassiskt exempel på denna typ av karaktär.

Med tiden deckare utvecklats, och vilka typer av tecken som används blev mer varierad. Populära detektivromanförfattare tog också nya element till deras berättelser för att matcha med den föränderliga tider. Till exempel finns det populära detektiv karaktärer som är hackers, och andra som är beroende av avancerad kriminalteknik. Några deckare fokuserar även specifikt på karaktärer som är kriminaltekniker.

Det finns också en typ av deckare som kan vara lite mörkare. Ibland kan dessa berättelser kan glida något bortom den normala sfären av detektivgenren, och vissa kan även kliva in i världen av fasafiktion. Det viktigaste som skiljer dessa berättelser är ofta den makabra typ av brott som begåtts, och ibland skurkarna kan vara så olycksbådande att de nästan ta på en övernaturlig kvalitet. Faktum är att i vissa fall faktiskt är skurken naturliga, men det kan hävdas att dessa historier är för långt bort för att passa bekvämt i deckare kategori.

  • Privata ögon var populära litterära ämnen i 1920-talet.
  • Sherlock Holmes är presenterat i några av de mest kända deckare.
  • Moderna deckare fokuserar på hackare som får tillgång datorer för att samla ledtrådar.