Hur behandlar du Polyper i näshålan?

February 23

Polyper i näshålan är oftast godartade köttiga utväxter som utvecklas på vävnad som linjer näsgångarna. Medan deras exakta orsaken är ännu inte helt klarlagt, dessa utväxter som vanligtvis finns hos dem med villkor som orsakar frekvent inflammation i näsans foder, såsom bihåleinflammation, astma och allergier. Polyp behandling oftast börjar med mediciner som riktar både utväxter själva och den underliggande tillstånd som orsakar den pågående inflammation. Om behandling med medicinering bevisar ineffektivt, kan nasal kirurgi rekommenderas. För många människor, är förebyggande den mest effektiva behandlingen.

Medicinska experter ännu inte fullt ut förstår vad som orsakar polyper utvecklas i näshålan, men man tror att dessa utväxter är kopplade till villkor som orsakar frekvent inflammation i näsans foder, såsom kronisk bihåleinflammation, astma och allergier. Små polyper kan orsaka några symptom och kan lätt gå obemärkt förbi. Större polyper kan hindra näsgångarna, försämrar andningen och luktsinne, och öka en persons mottaglighet för infektioner.

Behandling för polyper i näshålan börjar vanligtvis med medicinering som riktar polyperna, och i vissa fall, för att ytterligare läkemedel förbättra den underliggande tillstånd som orsakar nasal inflammation. Kortikosteroider är en av de mest använda Näspolyp mediciner, och när det används enligt anvisningarna, kan de orsaka polyper att krympa avsevärt eller till och med försvinna. Denna typ av läkemedel kan ske i form av en nässpray, ett piller, eller en injektion.

Förutom kortikosteroider, kan dessa utväxter behandlas med mediciner som riktar den underliggande tillstånd som orsakar pågående inflammation i näsgångarna. Kronisk bihåleinflammation kan behandlas med antibiotika, till exempel, och personer som lider av ihållande allergier kan ges ett antihistamin för att avskräcka nasal svullnad.

Om näspolyper inte svarar på medicinering, kan operation krävas. Två typer av öppenvårds förfaranden används vanligen för att behandla näspolyper: polypektomi och endoskopisk sinus kirurgi. I en polypektomi, är en liten enhet som används för att dra eller skrapa bort polyper. Under endoskopisk sinus kirurgi, är en liten kamera som används för att inspektera näsgångarna och sinus hålrum. Med hjälp av denna kamera, kan kirurgen ta bort polyper och korrigera eventuella strukturella avvikelser som kan bidra till nasal inflammation.

För många är förebyggande den mest effektiva behandlingen för näspolyper. De som är medvetna om att exponering för ett visst ämne tenderar att orsaka nasal inflammation bör vara noga med att undvika ämnet. Regelbundet sköljning näshålorna med en steril koksaltlösning kan också motverka inflammation och kan vara till hjälp för att förhindra bildningen av polyper.

  • Kroniska allergier kan orsaka polyper utvecklas i näshålan.
  • Kortikosteroider i form av en nässpray kan bidra till att krympa eller eliminera polyper i näshålan.
  • En individ som lider av kronisk bihåleinflammation kan utvecklas näspolyper.