Vad är historien om spader ess?

December 14

Historien om spader ess är nära knuten till historien om att spela kort i allmänhet, även om det finns några unika aspekterna av ess själva kortet. Förr i tiden var kort vanligtvis numrerade från ess till 10, med domstols korten är de högsta korten i varje färg. Ace-kort, dock så småningom svaja över de klädda korten, och olika färg har använts i olika regioner, med spade kostym utvecklas i franska däck. Spader ess förknippas ofta med döden och brukar kallas "dödskortet."

Spelkort i allmänhet sannolikt utvecklas i Kina och tog sig in i Europa under det 14th århundradet, där de snabbt spridas i popularitet under olika europeiska länder. Några av de tidigaste kortlekar var tydligt numrerade från ett till 10; termen "Ace" användes för att hänvisa till den minsta enheten av något. De högsta korten i dessa däck inte var ess, men domstolen kort som ofta ingår knaves, drottningar och kungar. Spel började utvecklas dock i vilken överdängare användes som höga kort, och den franska revolutionen sannolikt främjas denna idé vidare som det lägsta kortet blev befordrad till vara överlägsen den "royalty" i däcket.

Olika kostymer ursprungligen introducerades i tidiga europeiska spelkort, med många kort med hjälp av svärd, mynt, koppar, och stavar passar ofta på tarotkort. Tyska spelkort emellertid skapades med klockor, hjärtan, ollon, och blad. Spelkort skapats i Frankrike införde en annan uppsättning kostymer, hålla hjärtan från den tyska däck, upprättande diamanter istället för klockor, byta ekollon i klubbarna, och slutligen hålla en form som liknar ett löv men döpa dräkten "spader." Detta skapade en kortlek där spader ess kunde hittas, och i slutändan ledde till dess befordran över domstolskort.

Spader ess i sig är ofta det högsta kortet i leken i många spel, inklusive de flesta spel av poker. Dess rykte som "dödskortet" kan bero på det faktum att de tidiga brittiska däck av spelkort beskattades av monarkin. Vem som helst kunde skriva ut de andra 51 korten i leken, men spader ess fick terar en insignier från ett godkänt skrivare för att säkerställa skatter betalades på varje däck. Olaglig utskrift av kort var en lukrativ men farlig verksamhet, och minst en person dömdes till döden för utskrift ess utan att betala de nödvändiga skatter, som kan ha fastställts det som "död kort."

Detta samband mellan spader ess och död var sannolikt främjas av dess införande i den legendariska "död mans hand" av två par ess och åttor, förmodligen innehas av Wild Bill Hickok vid tidpunkten för mordet. På grund av dess betydelse som den lyckligaste eller högsta kortet i leken, spader ess var ofta målade på fordon eller kroppsskydd av militär under andra världskriget för lycka. I Vietnamkriget, men placerade några amerikanska soldater ess på kroppar från döda fiendesoldater i hopp om att ingjuta en vidskeplig fruktan för kortet och de svingar det i sina fiender.

  • Spelkort letat sig in i Europa under det 14: e århundradet.
  • I många kortspel, är spader ess ofta det högsta kortet i leken.
  • Förr i tiden var kort numrerade från ess till 10, men ess korten så småningom svaja över de klädda korten.