Vad är Internet plagiat?

October 23

Internet plagiat är en term som används för att beskriva olaglig användning av skriftligt arbete, fotografier eller grafik på en webbplats. Det är oftast tas från en annan webbplats utan att ge kredit till skaparen av det ursprungliga innehållet. De lagar som reglerar onlineinnehåll är desamma som för tryckt material, vilket innebär att de är skyddade av upphovsrättsintrång lagar.

När något är skriven eller en bild eller grafik skapas det automatiskt upphovsrättsskyddat och skyddas enligt lagen från att bli stulen. Internet plagiat är ibland svårare att upptäcka än med tryckt material på grund av den lätthet som material kan stjälas. Det finns program som kan varna innehållsproducenter när deras arbete används på andra håll, och rättsliga åtgärder sockerrör vidtas när detta inträffar. De flesta sökmotorer kommer att blockera en webbplats med plagierade material från att visas i sökresultaten. Deras webbplatser kan också tas ned, även om den exakta åtgärder kan bero på vad det ursprungliga innehållet skapare önskningar.

Internet plagiat kan innehålla saker förutom innehåll och bilder. Allt tas från en annan webbplats, eller skriva ut material, och placeras på en annan plats kan vara plagiat. Detta inkluderar sociala nätverkssajter, personliga bloggar och privata mail. Den ursprungliga skaparen av allt innehåll används bör ges full kredit för hans eller hennes arbete. För att göra detta, är det allmänt vedertagna att lista namn på författaren, fotograf eller konstnär. Om denna information inte är tillgänglig, som listar en länk till den webbplats där innehållet hittades ofta kan godtas.

För att säkerställa korrekt kredit ges, men det är en bra idé att begära tillstånd från innehållet skaparen direkt. Detta är kan vanligtvis göras genom att skicka ett mail eller ringa. Ibland regler för användning av innehåll visas på själva sajten med information om hur den ska användas, hur man ger kredit, och vilka typer av områden som den kan användas på. De flesta kräver citatet för kredit att vara väl synliga och lätta att läsa. Det bör också vara nära innehållet, vanligtvis precis nedanför den som en bildtext.

De som känner att de har blivit utsatta för Internet plagiat bör kontakta lämpliga tjänstemän med en länk till den felande webbplats eller person. Ibland är det mer effektivt att kontakta den person som använder innehållet först, eftersom många människor inte inser att de bryter mot lagen. Ibland helt enkelt begär innehåll tas ner eller att kredit ges till de rättmätiga ägare av innehåll är tillräckligt för att avhjälpa situationen.

  • Internet plagiat avser olaglig användning av skriftligt arbete, grafik eller fotografier på en webbplats.