Vad är Glima?

May 19

Glima är en typ av folkmusik brottning och den nationella sporten Islands. Det har praktiserats sedan 12-talet CE minst, och förmodligen för ganska lite längre än så. I sin mest traditionella form är Glima en gentlemanna tidsfördriv där sportsmannaanda och rätt teknik är nyckeln.

Traditionell Glima standardiserades 1916 av isländska Idrottsförbund. Idag, Glima brottare bära särskilda skor och en speciell bälte som motståndaren grepp under matchen. Det finns officiellt fyra "huvudpunkter" och åtta "grundläggande knep." De fyra viktigaste punkterna är att brottarna måste greppa motståndarens bälte rätt, stå upprätt, flytta runt varandra i en cirkulär mode, och försök kastar använder benen, höfter och fötter. De åtta grundläggande knep, eller brottning tekniker, kan modifieras till att omfatta cirka 50 olika metoder för att kasta motståndaren.

I traditionell Glima, även kallad Byxtagsglima på svenska, den första brottaren vidrör marken med någon del av kroppen mellan armbågar och knän förlorar. Drengskapur är hederskodex att varje spelare måste följa, visar rättvisa och respekt för sin motståndare .

En mindre formell inkarnation av Glima kallas axlatök på isländska eller livtagsglima på svenska. Det är mer ett test av styrka än att bemästra en viss teknik. Livtagsglima är också praktiseras står upprätt, men brottarna grepp varandras överkropp istället för ett speciellt bälte, och göra sin motståndare nuddar marken med någon kroppsdel ​​än fötterna anses ett kast.

En tredje form av Glima, lausataksglíma, är den minst formella och mest aggressiva typen. Det är ofta undervisas som en form av självförsvar i de skandinaviska länderna, men är sällan praktiseras på Island, där det inte anses sant Glima. Lausataksglíma motståndare får använda alla håller de vill och i vissa sammanhang, kan medvetet försöka skada varandra. Även lausataksglíma inte tränat i ungefär 100 år före sin senaste popularitet, en liknande form av aggressiv brottning funnits i Skandinavien under antiken. Medan viking praktiserade Glima för rekreation och så vänlig konkurrens, kan de också brottas till döden i extrema förhållanden.

  • Glima är nationalsport i Island.