Vad är Lever fysiologi?

November 23

Levern är väsentlig för bodyâ € s ämnesomsättning. Lever fysiologi är centrerad på celler som kallas hepatocyter, som innehåller tusentals enzymer som driver den mänskliga bodyâ € s metaboliska processer. Processer i levern bryta ner föreningar, lagra näringsämnen, och skicka föreningar som skall utsöndras via galla eller urin. Levern filtrerar också ut skadade blodceller och syntetiserar plasmaproteiner, såsom koagulationsfaktorer och insulinliknande tillväxtfaktor. Den är uppdelad i flera segment och lobules organiserade kring ett intrikat blodtillförsel.

Mänskliga levrar är indelade i 20 segment som varje har separat grenar av blodkärl. Segmenten består av strukturer som kallas lobules. Dessa inkluderar sexkantiga områden leverceller som arrangeras runt en ven som passerar mellan cellerna i sinusoiderna. Blod passerar genom venerna i dessa utrymmen, i Livera € s central ven, vilket möjliggör 1,5 liter (cirka 0,4 gallon) blod att strömma ut från orgeln varje minut.

Röda blodkroppar (RBC) clearas av levern om de är skadade eller i slutet av sin 120 dagars livscykel via en process som kallas fagocytos. Hundratals RBC från minut avlägsnas, tillsammans med bakterier, genom Kupfferceller i sinusoiderna. Enzymer som ingår i leverfysiologi har även möjlighet att bryta ner och ta bort gifter från blodtillförseln. Aminosyror som frigörs genom matsmältningssystemet passera genom levern och i blodet för att bygga proteiner som behövs för energi.

Protein metabolism drivs av levern. Också en del av leverfysiologi är Organa € s kapacitet att lagra olika föreningar. Överskott glukos avlägsnas från blodet och levern kan lagra glykogen i kvantiteter upp till 8% av sin vikt. Den lagrar också en 10-månaders leverans av vitamin A, en yearâ € s leverans av B 12, och tre till fyra månader av vitamin D. De flesta av vitamin A lagras i kroppen finns i fettdroppar i levern.

Lever fysiologi ingår också regleringen av blodkoagulationen. Lagrar av vitamin K möjliggöra syntes av koagulationsfaktorer. Fett matsmältning och absorption är aktiverade av andra leverfunktioner. Gallsalter kan bryta upp kluster av fett och vattenlösliga fettsyror metaboliseras liksom deponerad som kroppsfett. Om inte för leverfysiologi, urea och andra biprodukter inte in i blodet som ska filtreras, är plasmor inte filtreras orsakar gulsot, och socker är inte passerat in i blodet, snabbt leder till döden.

  • Den mänskliga levern är en koncentration av 20 samlingar av blodkärlsgrenar.