Vad som anses normalt Sperma?

May 7

Många män oroa hälsa sperma, särskilt om de försöker bli gravida. De faktorer som avgör om en mana € s sperma är normalt omfattar färg, konsistens, lukt, volym, spermiekoncentration och andelen avvikelser. Normala sperma bör ha en grumlig, tjock konsistens som tunnar och rensar inom en halvtimme, och kan även ha en liten klor lukt. Minst 50% av spermier ska ha normal motilitet och morfologi.

Normala sperma är vanligtvis en vit eller grå i början. Det kommer oftast tjockna, sedan smälta och vrid klart. Förändringen inträffar oftast inom en halvtimme. Om sperman förblir tjock, kan det finnas ett problem med uttorkning, men problemet rensar normalt på egen hand. Om den inte återgår till det normala efter några veckor, kan ett mer allvarligt problem finnas till hands. Dessutom sperma som tonade rött eller gult är normalt, men om missfärgning uttalas och följs av en vidriga lukt, kan det vara en infektion, eller i sällsynta fall, cancer.

Beloppet ejaculated bör vara mellan 1,5 ml till 6 ml med någonstans mellan 20.000.000-150.000.000 spermier. Ett genomgående låga volymen av sperma kan indikera andra hälsoproblem, såsom diabetes, prostatainfektion eller något blockerar nyskapande fartyget. Vanligtvis kommer äldre män över 40 har sperma volymer på den nedre delen av skalan.

Motilitet och morfologi är särskilt viktiga faktorer för att bestämma normal sperma för fertilitet. Procentsatserna som forskarna ser normalt för varierar, men i genomsnitt, bör åtminstone totalt 50% av spermierna har både normal motilitet och morfologi. Det är inte ovanligt, men för en man att ha normala sperma, men har drygt 30% av spermier med normal morfologi. Det bästa sättet att avgöra om en man faller inom detta intervall är genom spermaanalys.

Om en man misstänker att han kan ha onormala sperma, kanske han vill genomgå ett spermaanalys. De flesta labb begära att en man avstå från utlösning för någonstans mellan två och fem dagar, och för de mest korrekta resultat i sperma analyseras inom en eller två timmar. Vid vissa tillfällen kan en labb även begära att testet upprepas en eller två ytterligare gånger inom en tremånadersperiod. Vanligtvis är de bara testar för normal motilitet och morfologi, och medan detta är en viktig faktor att bestämma normal sperma, är det inte alltid indikativt för fertilitet.

  • Guaifenesin används ofta för att lindra bröstet trängsel genom att göra slem tunnare.
  • Sperma produceras i testiklarna som återfinns i pungen.
  • För de mest korrekta resultat, labb analyserar ofta sperma inom en eller två timmar efter det att provet samlas.