Vad är en mullrande missbildning?

May 13

En mull missbildning är en vaskulär abnormitet präglas av kluster av blodkärl som ovanligt är förstorade, skapar grottor inom klustret genom vilken blod rör sig mycket trögt. Cavernous missbildningar eller cavernomas som de också kända kan hittas någonstans i kroppen, men de är en speciell anledning till oro i hjärnan, och när människor hänvisar till en mullrande missbildning, de är oftast talar om en formation i hjärnan eller spinal sladden. Människor kan också använda termer "mull Angioma" eller "Kavernöst hemangiom" att hänvisa till den här typen av vaskulär abnormitet.

Orsaken till detta tillstånd verkar vara genetisk, med vissa människor helt enkelt föds med anlag för att utveckla cavernous missbildningar. I andra fall kan det vara relaterade till sjukdomsprocesser eller trauma. Ofta är dessa missbildningar diagnostiseras när en medicinsk avbildningsstudie av huvudet eller ryggraden utförs under en icke-närstående anledning och en läkare konstaterar utseendet på en mull missbildning. Andra diagnostiseras som svar på specifika symtom som kan göra en läkare misstänkt att en neurologisk problem inträffar.

Ett av de klassiska symptomen är huvudvärk. Patienterna kan också uppleva kramper och neurologiska frågor som sluddrigt tal, domningar och stickningar i armar eller dimsyn. En av de mer allvarliga komplikationer av en mullrande missbildning blöder, vilket kan orsaka skador på hjärnan. Blödning är relativt sällsynt, men det kan hända, vilket gör vissa formationer en källa till oro bland vissa läkare.

När en patient får diagnosen en mull missbildning, det finns flera alternativ för behandling. Behandlingsalternativ beror på läge och storlek missbildning, tillsammans med patientens upplevelser med symptom. I vissa fall kan en läkare helt enkelt rekommendera att tillväxten vara ifred, och övervakas för eventuella tecken på problematiska utveckling. I andra fall kan utföras kirurgi för att korrigera det vaskulära deformitet. Kirurgi bär vissa risker, så en läkare oftast bara rekommenderar det när han eller hon tycker att operation skulle vara en bra idé för en patient.

Utveckla en mull missbildning är ganska ovanligt. Patienter med lindriga missbildningar kan leva ganska belåtet med dem utan att ens vara medvetna om det, och även efter diagnos, vissa patienter kräver ingen ytterligare behandling utöver periodisk uppföljning för att bekräfta att missbildning inte växer eller blödning. För patienter med svårare missbildningar, det finns ett antal kirurgiska alternativ som kan diskuteras med en neurokirurg.

  • Mullrande missbildning kan leda till hjärnskador.
  • Dimsyn och sluddrigt tal är två potentiella tecken på en mullrande missbildning.