Vad är en PEG Tube?

May 30

En perkutan endoskopisk gastrostomiröret, även kallad en PEG rör eller en G-rör, är en plast matningsrör införd i en persons mage att möjliggöra enteral matning. Det används när någon inte kan ta in mat och dryck genom munnen eller inte kan bibehålla rätt kost genom att äta. Placering av en PEG rör görs av ett medicinskt team. Det brukar ta ca 30 minuter till en timme, och kan göras under antingen lokal eller narkos. Röret förs in genom ett litet hål i patientens buk med hjälp av ett endoskop-en lång, flexibel slang med en videokamera i den ände som går in i munnen och genom esofagus för att tillåta det medicinska teamet för att se insidan av magen.

En PEG-rör kan användas för en mycket kort period av tid eller på obestämd tid. Ofta barn som har PEG-rör som spädbarn växa ur villkoret som orsakade dem att behöva vara tube-fed, eller så småningom kan uppnå tillräcklig näring genom att äta. Ibland kan en PEG-röret placeras efter en operation, men kan tas bort när patienten läker. Om PEG röret är på plats under en lång tidsperiod, måste den bytas ut med jämna mellanrum, enligt anvisningar från den medicinska teamet.

Skötsel av PEG röret och hålet där den är placerad, som kallas stoman, tar träning, men är inte svårt. Patienter eller vårdgivare lär oftast hur du ansluter enteral matningsutrustning till röret, hur man spola röret med vatten, och hur man rengör stomistället. De är också oftast utbildade för att fylla och bifoga en matningsuppsättning, driva en matarpump och administrera bolus flöden med en spruta. De får kompletterande utbildning som är specifik för patientens näringsbehov, till exempel hur man förbereder särskilda formler eller lösningar.

Det finns en del problem som kan uppstå med PEG-rör. Exempelvis kan stomistället bli irriterad, särskilt om det finns något läckage från röret; behandling för som kan innefatta att använda gasbindor eller vissa salvor eller krämer. En slät, glänsande hud tillväxt kallas granulationsvävnad kan utvecklas runt stomin, men kan tas bort i en läkarmottagning. Röret kan dras ut av misstag, och kommer att behöva bytas ut så snabbt som möjligt. Alla dessa frågor är vanliga, men kan vara alarmerande; ett medicinskt team bör erbjuda vägledning om hur de bäst kan hanteras av PEG tube användare och deras vårdgivare.

  • En patient som är bulimi kan kräva enteral matning.
  • En PEG är ett plaströr som sätts in i en persons mage för att möjliggöra matning.