Vad är ett hem nätverksserver?

February 7

Ett hem nätverksserver är en dator installerad i en privat bostad som tillhandahåller tjänster till andra enheter inom eller utanför hushållet via ett hemnätverk. Det är typiskt ansluten till ett LAN, Internet, eller både och. Sina tjänster kan inkludera fil- och skrivardelning servering, media betjänar, webb caching, och till och med webbservrar. Ett hem nätverksserver kan också ge data backup-tjänster, beroende på specifikationerna för operativsystemet.

I den typiska hem nätverksmiljö, är ett hemnätverk server ofta användas för att autentisera användare och datorer. Istället för att logga in på sina skrivbord, användare loggar helt enkelt in på servern, vilket ger dem potentiell tillgång till resurser över hela nätverket. I ett nötskal, överför den dessa resurser från alla nätverksanslutna datorer till en central server, där de kan nås av varje användare baserat på de privilegier som tilldelats dem.

Ett hem nätverksserver kan köra en mängd olika operativsystem. Hem-baserade företagare och datorentusiaster kan generellt välja oavsett plattform är att föredra, oavsett om det är Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Unix eller Solaris. Många hem serverdatorer utrustade med Windows Home Server förinstallerat på hårdvaran.

Hem nätverksservrar varierar i komplexitet beroende på erfarenheterna av systemadministratören. Till exempel, skulle någon väl insatt i IT har lättare att hantera servern via kommandoskal än en användare med grundläggande datorkunskaper. Dessa servrar kan också hanteras grafiskt genom fjärrskrivbordssystem och gränssnitt som RDP och Webmin. Windows Home Server är ett paket med en konsumentinriktad grafiskt gränssnitt som förenklar navigering och administration.

Många människor använder ett hemnätverk server för att tjäna multimedieinnehåll till andra datorer och hemnätverk hårdvara i hushållet. Windows Home Server utnyttjar den inbyggda Windows Media Connect funktionen för att media streaming media mottagare drivs av Digital Living Network apparater (DLNA), såsom Xbox 360 . Apples Macintosh-server erbjuder iTunes, Elgato EyeConnect och PS3 Media Server . En Linux hemnätverk servern stöder ett antal all-in-one, öppen källkod-lösningar som möjliggör media servering.

Företagsklass hårdvara eller betydande datorkraft i allmänhet inte krävs för att köra ett hemmanätverksserver. Detta beror på att den genomsnittliga hemmanätverk består endast av ett litet antal datorer. De stora krav på ett sådant system är en kapabel nätverkskort och avbrottsfri kraft för att förhindra att data korruption i händelse av ett strömavbrott.

  • Ett nätverkskort som används för att ansluta till ett hemnätverk.